Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Den offentliga söktjänsten för uppgifter om företagsstöd har öppnats

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 20.4.2023 14.33
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriets gemensamma datalager för företagsstöd innehåller uppgifter om EU-statliga stöd som staten beviljat från och med 2020. Utifrån datalagret har den 20 april 2023 öppnats en offentlig informationstjänst, som gör uppgifterna om företagsstöd lättillgängliga för alla.

Informationstjänsten innehåller färdiga rapporter om hur stöden har utvecklats och inriktats enligt stödprogram och områden. Fyra färdiga rapporter har gjorts om företagsstöd. Genom dem kan man granska företagsstöd som beviljats och betalats ut i Finland i fråga om olika faktorer. De färdiga rapporterna inkluderar de största stödmottagarna, företagsstödens tidsserie, utsikter för områdena och grundläggande uppgifter för ett stödprogram.

Med hjälp av informationstjänsten kan man också göra egna sökningar till exempel enligt näringsgren, beviljare i ansökan, företagets storlek, företagets namn eller FO-nummer. Informationstjänsten är enkel och intuitiv. Med hjälp av den kan användarna utnyttja tjänsten på egen hand och lära sig att enkelt använda den genom att pröva.

Den offentliga informationstjänsten innehåller uppgifter om alla offentliga EU-statliga stöd, såsom understöd, lån, kapitalplaceringar och skatteutgifter från olika förvaltningsområden och ämbetsverk. Registret över företagsstöd innehåller stöd som uppfyller EU:s förutsättningar för statligt stöd, inklusive de minimis-stöd och SGEI-stöd. 

Utnyttjande av digitaliseringen inom förvaltningen

Avdelningschef Ilona Lundström anser det vara viktigt att den nya offentliga informationstjänsten för företagsstöd producerar heltäckande information om företagsstöd.

-Samtidigt ger vi en lägesbild av hur stöden har utvecklats och inriktats. Att informationen är öppen och tjänsten enkel att använda uppfyller utmärkt de krav på transparens som ställs på ministerierna i offentlighetslagen, säger Lundström.

Uppgifterna i registret över företagsstöd förmedlas till Statistikcentralen, där de kan utnyttjas av forskare. Det gemensamma datalagret för företagsstöd offentliggjordes 2021. 

Ytterligare information
Anne Rothovius, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 3532
 

 
Tillbaka till toppen