Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Suomi ja Arabiemiraatit kehittävät energia-alan yhteistyötään

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 9.5.2022 13.05
Uutinen

Suomi ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat allekirjoittivat 9.5.2022 energia-alan yhteisymmärryspöytäkirjan (MOU). Sen tavoitteena on kehittää maiden välistä teknistä ja taloudellista yhteistyötä energia-alalla sekä edistää suomalaisten yritysten pääsyä Arabiemiraattien markkinoille.

Asiakirjan allekirjoittivat elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien ulkoministeriön kaupasta vastaava apulaisministeri Abdulnasser Alshaali. Pöytäkirjan valmistelusta on vastannut Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö ulkoministeriön tuella ja yhdessä teollisuuden kanssa. 

Pöytäkirjan kattamat yhteistyöalat ovat puhtaan energian siirtymä, puhdas ja uusiutuva energia, vety, öljy ja kaasu, sekä geologia ja mineraalivarat mukaan lukien ydinjätehuolto ja käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus.   

”Dubai Expo -maailmannäyttely tarjosi ainutlaatuisen mahdollisuuden rakentaa Suomi-kuvaa, esitellä osaamistamme ja edistää maittemme välistä kauppaa. Nyt on aika konkretisoida tätä yhteistyötä. Tämän pöytäkirjan avulla jatkamme yhteistyötä niin viranomaisten kuin teollisuuden toimialojen kesken”, ministeri Lintilä tiivisti.

”Voimme tehdä yhteistyötä monissa ydinenergia-alan käytännön kysymyksissä, Suomi on ydinjätehuollon johtavia maita maailmassa. Eurajoella on valmistumassa todennäköisesti maailman ensimmäinen toimiva loppusijoituslaitos. Lisäksi meillä on ollut toiminnassa jo vuosien ajan muutkin jätehuollon osa-alueet, kuten matala- ja keskiaktiiviset ydinjätteen loppusijoitustilat”, Lintilä jatkoi.

Arabiemiraatit hakevat talouskasvua ja kilpailukykyä siirtymällä digitaalitalouteen ja rohkaisemalla investointeja maan kehittämisen kannalta tärkeille aloille, joita ovat ICT-ala, uusiutuva energia, terveysala- ja lääketeollisuus, kiertotalous, maatalousteknologia ja koulutus.

Uudistuksien keskeisiä ajureita ovat pyrkimys talouden monipuolistamiseen, vastaaminen ilmastonmuutokseen, huoltovarmuuden parantaminen ja kansainvälisten yritysinvestointien houkuttelu maahan. Pohjaa yhteistyölle ja kaupalle tarjoaa se, että Arabiemiraattien strategiset tavoitteet ja tulevaisuuden painopistealat ovat lähellä suomalaisen osaamisen ja yritysten tarjonnan ydintä.

Lisätiedot:
teollisuusneuvos Liisa Heikinheimo, TEM, p. 029 504 7035
Neuvotteleva virkamies Nina Alatalo, TEM, p. 0295 047 171 (elinkeinoministerin virkamiesavustaja, EU- ja kv-asiat)
erityisasiantuntija Mirjami Tanner, TEM, p. 029 504 7167

 
Tillbaka till toppen