Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Fokus vid arbetsminister Haatainens Team Finland-besök i Indien är att främja arbetskraftsinvandring

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 8.12.2022 10.38 | Publicerad på svenska 11.12.2022 kl. 21.05
Pressmeddelande
En internationell IT-expert.

Under Team Finland-besöket träffar arbetsminister Tuula Haatainen myndigheter och företag som är viktiga i fråga om att främja arbetskraftsinvandring. Under besöket undertecknas en avsiktsförklaring mellan Finland och Indien. Avsikten med förklaringen är att främja arbetskraftsinvandring på ett hållbart sätt. Med på resan är även ett stort antal företag och företrädare för den offentliga förvaltningen som främjar invandring av yrkesmänniskor.

Tillgången på arbetskraft har blivit ett problem inom allt fler branscher. Arbetskraftsinvandring är en lösning på problemet. Därför reser arbetsminister Tuula Haatainen till Delhi och Mumbai på ett Team Finland-besök den 12–17 december.

Ministern ska möta bland annat Indiens arbetsminister samt ministern med ansvar för utbildning och företagande och diskutera med indiska företag som erbjuder system och personal för digitalisering.

Ministern deltar också i teknologibranschens storevenemang Bombay Techfest, som väntas få cirka 200 000 besökare. Vid evenemanget presenteras även Work in Finland-verksamheten, som samlar de riksomfattande tjänsterna för främjande av arbetskraftsinvandring.

De viktigaste målen för arbetsministerns Team Finland-besök är att:

  • knyta kontakter med centrala ministerier för att främja invandringen av experter
  • presentera Finlands åtgärder för att underlätta invandring av experter och
  • utforska möjligheterna till framtida samarbete inom olika sektorer.

Hälften av de internationella specialisterna kommer från Indien

Indien är ett av de fyra huvudsakliga målländerna för programmet Talent Boost, som främjar arbets- och utbildningsbaserad invandring. Cirka hälften av de internationella specialisterna i Finland kommer redan från Indien.

”Det finns många unga, utbildade experter i Indien och även finländska företag har i allt högre grad anställt dem under de senaste åren. Det är fint att vi genom resan kan stärka samarbetet med Indien och samtidigt se till att internationella rekryteringar utförs på ett sätt som gynnar både Finland och Indien”, säger arbetsminister Tuula Haatainen.

Under resan undertecknas även en avsiktsförklaring mellan Finland och Indien som främjar arbetskraftsinvandring (Declaration of Intent between India and Finland). Under resan undertecknas även ett ställningstagande av Business Finland och The Confederation of Indian Industry, som företräder indiska företag. Avsikten med ställningstagandet är att främja rörligheten för experter.

Indien har ett stort överutbud på personer i arbetsför ålder

Finland har sedan 2018 systematiskt vidtagit åtgärder för att locka specialister i Indien. Under dessa år har det byggts upp ett nätverk av intressegrupper och skapats processer för att främja studie- och arbetsbaserad invandring. En av prioriteringarna för Talent Boost-åtgärderna är specialister, studerande och forskare som är väsentliga för spets- och tillväxtbranscherna inom FoUI-verksamheten samt branscher som lider av brist på arbetskraft.

Indien har ett överutbud på nästan alla experter och starka traditioner av att resa utomlands efter arbete och studier. Den indiska ekonomin är en världens snabbast växande ekonomier och Indien har flest unga i världen. 

Enligt prognosen har Indien ett överskott på 245 miljoner personer i arbetsför ålder år 2030. Indien har många ingenjörer, ett snabbt växande nätverk av startup-aktörer, väldigt kunniga experter inom ekonomi och affärsverksamhet samt långa traditioner inom servicesektorn.

Indien gör betydande satsningar på att utveckla kunnandet, och det finländska arbetslivet och utbildningssystemet ses som ett lockande exempel att jämföra sig med. Indiska experter är redan bekanta på den finländska arbetsmarknaden och deras kunnande uppskattas av finländska företag och högskolor.

Företag, städer, organisation och förvaltningen deltar

I Team Finland-delegationen ingår Barona, CGI Finland Ltd, Tsinger Works United, Kaiku HR, Värmäämö Group, ICT Direct Finland, ICT Direct India, Helsinki Partners, Esbo och Helsingfors stad, Migrationsverket, Helsingforsregionens handelskammare, utvecklings- och förvaltningscentret, arbetsgivarna för servicebranscherna Palta, Henkilöstöpalveluyritysten liitto, Teknologiindustrin, Helsingfors universitet, Turku Science Park och Business Finland samt företrädare från Finlands ambassad i Indien och Singapore och från Finlands konsulat i Mumbai. 

Mer information:
Emily Strohm, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn +358295 047160
Katri Niskanen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 295 047 373

 
Tillbaka till toppen