Hoppa till innehåll

Företagarprogrammet Startup Refugees vann sin serie i den europeiska tävlingen för främjande av företagande

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 15.11.2023 10.57 | Publicerad på svenska 20.11.2023 kl. 15.24
Pressmeddelande
Palkintoa vastaanottamassa Muntaser Al-Hamad, kilpailun edustaja Giovanna Gregori ja yrittäjyysohjelman päällikkö Kati Lievonen
Palkintoa vastaanottamassa Muntaser Al-Hamad, kilpailun edustaja Giovanna Gregori ja yrittäjyysohjelman päällikkö Kati Lievonen

Det finländska Startup Refugees vann i serien Ansvarsfullt och omfattande entreprenörskap i den europeiska tävlingen för främjande av företagande. Tävlingsresultaten tillkännagavs i Bilbao den 14 november. Startup Refugees inkluderande verksamhet stöder asylsökande, flyktingar och andra invandrare när det gäller sysselsättning, företagande och den egna kompetensutvecklingen.

”För oss är det en ära och stor glädje att bli vald till mottagare av Europeiska utmärkelsen för främjande av företagande. Att stödja flyktingar, asylsökande och andra invandrare i fråga om företagande krävs mycket fotarbete, kreativitet, tålamod, en positiv attityd och att hålla sig uppdaterad om de föränderliga bestämmelserna”, konstaterar Kati Lievonen och Muntaser Al-Hamad som tog emot priset. 

Som företrädare för företagarprogrammet anser Lievonen och Al-Hamad att deras arbete enligt detta erkännande har större samhällelig betydelse utöver att det stöder enskilda invandrare på deras väg mot integration och företagande. ”Invandrarföretagare är en stor möjlighet för europeiska länder när det gäller att bygga upp samhället, konkurrenskraften och framtiden”, bedömer Lievonen och Al-Hamad.

 

Vad är Startup Refugees?

Det inkluderande företagarprogrammet Startup Refugees stöder asylsökande, flyktingar och andra invandrare när det gäller att hitta jobb, bli företagare och den egna kompetensutvecklingen. Det ger deltagarna information om företagande samt utvecklar färdigheter och företagaranda genom planerade utbildningar för målgruppen, evenemang om marknadsvalidering, företagsrådgivning, mentorskap och nätverksevenemang.
Projektets innovativa arbete beskrivs av att de som hör till målgruppen deltar i planeringen och genomförandet av ett kultursensitivt och flerspråkigt företagarprogram. Hälften av personalen i Startup Refugees är invandrare och en del har flyktingbakgrund. 
Som en biprodukt av verksamheten uppstod år 2021 den första fonden som stöder företagande bland invandrare, flyktingar och asylsökande.

 

Europeiska utmärkelsen för främjande av företagande

Europeiska utmärkelsen för främjande av företagande (EEPA) identifierar och erkänner de framgångsrikaste främjarna av företagande och entreprenörskap i Europa. Priset delas ut i flera serier för främjande av företagande.

Mer information:

Jaana Valkokallio, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4932 (kontaktperson för den nationella tävlingen)
Aicha Manai, verkställande direktör, Startup Refugees, tfn 044 555 3220                    
Kati Lievonen, chef för företagarprogrammet, tfn 044 237 9572