Hoppa till innehåll

Förordningar om överföring av arbets- och näringstjänsterna godkändes i statsrådet

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 20.6.2024 13.32 | Publicerad på svenska 20.6.2024 kl. 16.05
Pressmeddelande

Våren 2023 fattades beslut om att överföra ansvaret för att ordna den offentliga arbetskrafts- och företagsservicen till sysselsättningsområden som kommunerna bildar. I detta lagstiftningspaket ingår även andra lagändringar, såsom lagen om sektorsövergripande främjande av sysselsättningen och ändringar i lagen om närings-, trafik- och miljöcentralerna, som träder i kraft 1.1.2025. I de förordningar som godkändes i dag finns närmare bestämmelser med stöd av dessa lagar.

Lagstiftningen träder i kraft och organiseringsansvaret överförs 1.1.2025. Praktiska arrangemang för att överföra organiseringsansvaret pågår i kommunerna och i de sysselsättningsområden som kommunerna bildar samt nationellt.

Delegation för främjande av sysselsättningen

Den förordning som godkändes i dag preciserar regleringen om beredning och justering av de nationella målen för att främja sysselsättningen. Den fastställer även sammansättningen av den riksomfattande delegationen för främjande av sysselsättningen. Delegationen har en omfattande representation av intressentgrupper, och representanten för arbets- och näringsministeriet är ordförande för delegationen. Delegationen kan tillsätta sektioner för beredning av ärenden eller närmare behandling av vissa ärendehelheter. Delegationen har tre bestående sektioner: kommunsektion, informationssektion och sektion för kontaktytor.

UF-centrets uppgifter ändras

Överföringen av ansvaret för att ordna arbetskraftsservicen påverkar uppgifterna för NTM-centralernas utvecklings- och förvaltningscenter (UF-centret). I den förordningen som nu godkändes preciseras UF-centrets nya uppgift att uppfölja, bedöma och producera information om hur resultatrik arbetskraftsservicen är och hur den fungerar. Så säkerställs att man i rätt tid får tillräckligt med information för styrning av arbetskraftsservicen.

Samarbetsmodellen för sektorsövergripande stöd för sysselsättningen

Inom samarbetsmodellen för sektorsövergripande stöd som främjar sysselsättningen bedömer arbetskraftsmyndigheten, välfärdsområdet och Folkpensionsanstalten tillsammans den arbetslösas sektorsövergripande servicebehov. De planerar och samordnar ändamålsenliga tjänster med tanke på sysselsättning av arbetslösa till helheter samt ansvarar för att sysselsättningsprocessen framskrider och uppföljs. I den förordning som nu getts finns närmare bestämmelser om organisering av samarbetsmodellen för sektorsövergripande stöd.

Statsrådet fattade samtidigt även beslut om ändringar i statsrådets förordning om verkställigheten av lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Dessa ändringar på grund av överföringen av arbetskraftsservicen är till sin natur tekniska, och de påverkar inte förutsättningarna för att få arbetslöshetsförmåner. Även bestämmelserna i den förordning som getts med stöd av den nya organiseringslagen motsvarar i huvudsak den nuvarande förordningen om offentlig arbetskraftsservice.

Mer information:
Meri Pensamo, regeringsråd, tfn 0295 047 226 (SRF om styrning av arbets- och näringstjänsterna och SRF om ändring av SRF om NTM-centralerna)
Anna Aaltonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 047 097 (SRF om offentlig arbetskraftsservice och SRF om organisering av samarbetsmodellen för sektorsövergripande stöd som främjar sysselsättningen)
Timo Meling, regeringsråd, tfn 0295 049 084 (SRF om ändring av SRF om verkställigheten av lagen om utkomstskydd för arbetslösa)