Hoppa till innehåll

Förslag till ändringar i sjömansservicelagen på remiss

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 29.4.2024 11.28 | Publicerad på svenska 29.4.2024 kl. 16.00
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet ordnar ett remissförfarande om ändringen av sjömansservicelagen den 29 april–10 juni 2024. Genom ändringarna genomförs regeringsprogrammets föresats att statens finansieringsandel av sjömansservicebyråns verksamhet ska dras in. Målet är att minska statens utgifter.

Bestämmelser om sjömansservice och den sjömansservicebyrå som ordnar tjänsterna (SSB) finns i sjömansservicelagen. Syftet med lagen är att främja sjömäns välfärd genom sjömansserviceverksamhet. Till sjömansservicebyråns lagstadgade uppgifter hör bland annat att främja studie-, motions- och kulturverksamhet för sjömän.

Det föreslås att sjömansservicelagen ändras så att statens finansieringsandel av sjömansservicen slopas. Statens andel av sjömansservicebyråns finansiering har under 2023 och 2024 uppskattningsvis uppgått till ca 1,1 miljoner euro per år.

Till följd av slopandet av statens finansieringsandel föreslås även ändringar i sjömansservicebyråns förvaltning. Ministerierna ska inte enligt vad som föreslås längre delta i sjömansservicebyråns representantskaps verksamhet och det ska inte längre ingå en medlem som företräder staten i byråns styrelse. I fortsättningen ska sjömansservicebyråns förvaltning skötas av arbetsgivar- och löntagarorganisationerna. Arbets- och näringsministeriet ska övervaka sjömansservicebyråns verksamhet.

Arbets- och näringsministeriet ordnar ett remissförfarande om ändringen av sjömansservicelagen den 29 april–10 juni 2024. Därefter analyseras remissvaren som en del av den fortsatta beredningen. Avsikten är att regeringspropositionen ska överlämnas i höst och behandlas i samband med budgetpropositionen för 2025.

Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2025.

Mer information: 
Tuomas Kallio, regeringssekreterare, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 520 1145