Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Fortum får drifttillstånd för en slutförvaringsanläggning för låg- och medelaktivt avfall inom kraftverksområdet i Lovisa

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 30.3.2023 13.40 | Publicerad på svenska 31.3.2023 kl. 13.33
Pressmeddelande
Fortumin Loviisan voimalaitosyksiköt
Fortum

Statsrådet beviljade den 30 mars 2023 Fortum Power and Heat Oy drifttillstånd för en slutförvaringsanläggning för låg- och medelaktivt avfall inom kraftverksområdet i Lovisa. Det nya drifttillståndet ersätter det nuvarande tillståndet, som gäller till och med 2055. Det nya tillståndet gäller till den 31 december 2090.

Enligt det nya tillståndet är det också möjligt att slutförvara det kärnavfall som uppstår vid nedläggningen och nedmonteringen av kärnkraftverket i Lovisa utöver slutförvaringen av det kärnavfall som uppstår vid slutförvaringsanläggningen i Lovisa under driften.

Avsikten är att allt låg- och medelaktivt avfall som uppstår vid driften och nedläggningen av kraftverket i Lovisa ska deponeras i slutförvaringsanläggningen i Lovisa samt att det ska vara möjligt att placera mindre mängder radioaktivt avfall som uppstått annanstans i Finland. Det första av dessa som ska genomföras är slutförvaringen av avfall från Teknologiska forskningscentralen VTT Ab:s forskningsreaktor FiR 1 och forskningslaboratoriet för radioaktiva material i enlighet med bolagens avtal.

Strålsäkerhetscentralen har tidigare i sin säkerhetsbedömning av slutförvaringsanläggningen i Lovisa konstaterat att säkerhetsläget för anläggningen är god både när det gäller driftssäkerheten och säkerheten på lång sikt. Strålsäkerhetscentralen konstaterade också att tillståndsinnehavaren har de förfaranden och resurser som behövs för en fortsatt säker drift av anläggningen. Fortum Power and Heat Oy har förberett sig på kärnavfallshanteringen och betalar avfallshanteringsavgifter till Statens kärnavfallshanteringsfond i enlighet med arbets- och näringsministeriets beslut.

Slutförvaringsanläggningen i Lovisa har varit i bruk sedan 1998. Den är belägen på 110 meters djup i kraftverksområdet. Det använda kärnbränsle som uppstår vid kraftverket i Lovisa slutförvaras i sinom tid i Euraåminne, i Posiva Oy:s slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle som ägs gemensamt av Fortum och Teollisuuden Voima Oyj.

Mer information: 
Linda Kumpula, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 0125
Liisa Heikinheimo, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7035
 

 
Tillbaka till toppen