Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Minister Lintilä på Team Finland-besök till Norge med batterier och elektrifiering som tema

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 13.6.2022 13.25
Pressmeddelande
Elinkeinoministeri Mika Lintilä, Team Finland

De nordiska länderna har som mål att intensifiera sitt samarbete inom batteribranschen. Näringsministerns och företagsdelegationens besök i Norge främjar finländska företags affärs- och innovationssamarbete inom batteri- och elektrifieringssektorn samt i hamnteknologi.

Näringsminister Mika Lintilä gör ett exportfrämjande besök till Norge med Team Finland-företagsdelegationen den 14–15 juni 2022. Norge är en viktig partner för Finland bland annat när det gäller att främja industrins gröna omställning.

”Norge är en internationell föregångare inom batteriteknik och elektrifiering av sjöfarten. Vi kan lära oss av Norges erfarenheter, men finländska företag har också mycket kompetens som det finns efterfrågan på i Norge. Till exempel vår kompetens i fråga om elektrifieringen av tunga arbetsmaskiner, sjöfarten och hamnarna erbjuder potentiella möjligheter för finländska företag”, säger näringsminister Lintilä.

Det nordiska samarbetet blir allt viktigare inom batteribranschen

För närvarande görs det stora investeringar i batteribranschen inom EU, och EU vill vara mer självförsörjande i fråga om energi och råvaror. Finlands mål är att före 2025 vara en ansvarsfull föregångare i världen inom batteri- och elektrifieringsklustret. 

Det nordiska samarbetet stärker hela regionens attraktivitet som investeringsobjekt inom batteribranschen. Finland, Norge och Sverige har redan nu ett nära samarbete inom batteribranschen, men de vill utveckla samarbetet ytterligare.

Ministern träffar Norges handels- och industriminister Vestre 

Minister Lintilä diskuterar med Norges handels- och industriminister Jan Christian Vestre de nordiska gröna värdekedjorna samt samarbetet mellan Finland och Norge i fråga om batterier och elektrifiering av trafiken.

Ministern håller dessutom ett tal vid den internationella EVS35-konferensen om elektroniska fordon och träffar bland annat representanter för det norska batteriteknikföretaget Freyr och Göteborgs hamn.

I den Team Finland-företagsdelegation som Business Finland samlat ingår följande företag: 3mar Oy, Aalto University, BaseN Corporation, Beneq Oy, Comsel System Ltd, Fortum Waste Solutions, InterControl Oy, Kempower, Norrhydro Oy, Oy Merinova Ab, Raumo Marine Constructions Oy, Spinverse Oy, Valmet Automotive, Yrityssalo Oy.

Ytterligare information:
Nina Alatalo, näringsministerns tjänstemannamedarbetare (EU-ärenden och internationella frågor), arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7171
Jarkko Vesa, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7320

 
Tillbaka till toppen