Hoppa till innehåll

Minister Rydman deltar i ett möte mellan EU:s konkurrenskraftsministrar

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 25.9.2024 14.04
Pressmeddelande
Elinkeinoministeri Wille Rydman
Elinkeinoministeri Wille Rydman

Näringsminister Wille Rydman deltar i ett officiellt möte med EU:s konkurrenskraftsministrar i Bryssel den 26 september 2024. På agendan står den europeiska konkurrenskraftens framtid och utvecklingen i fråga om statliga stöd.

I konkurrenskraftsrådet ska ministrarna diskutera den europeiska konkurrenskraftens framtid och verksamhetsförutsättningarna för industrin och företagen. EU:s konkurrenskraft och bland annat stärkandet av industripolitiken har lyfts fram som en central prioritering i nästa kommissions arbete. En rapport av Italiens före detta premiärminister och ECB:s tidigare ordförande Mario Draghi, som publicerades den 9 september 2024, ger i detta avseende material till nästa kommissions arbetsprogram. 

Finland anser att EU:s strategiska konkurrenskraft baserar sig på vidareutveckling av unionens egna styrkor och på marknadsbaserade lösningar. Här ligger fokus på en fungerande inre marknad baserad på fri rörlighet samt en effektiv statsstöds- och konkurrenspolitik. Nivån på EU-budgeten bör hållas på en skälig nivå. Finansiering bör riktas i allt högre grad till åtgärder som främjar forskning, innovationer och kompetens samt digitalisering och övergången till ren energi. Finlands mål är bättre och mindre EU-reglering.

Kapplöpningen med att erbjuda statsstöd ökar å ena sidan mellan Kina, Förenta staterna och Europa och å andra sidan inom EU. Finland har som mål att EU:s nuvarande, tillfälliga flexibilitet som tillåts i reglerna om statligt stöd ska frångås så snabbt som möjligt, och för närvarande ser Finland inget behov av att tillgripa sådana åtgärder på nytt. Finland betonar de skadliga konsekvenserna av en kapplöpning med statsstöd och de risker som detta innebär för den inre marknadens funktion och homogeniteten i Europa. Som litet land är det svårt för Finland att konkurrera med de stora genom investeringsstöd.

Finland anser att eventuella nya finansieringsbehov när det gäller att stödja konkurrenskraften och den gröna omställningen i första hand ska täckas genom prioritering och omfördelning av EU:s nuvarande medel, till exempel genom att utnyttja oanvända återhämtningsmedel.

Näringsminister Rydman träffar i samband med rådet bland annat Nederländernas näringsminister Dirk Beljaarts och statssekreterare Sven Giegold vid Tysklands ministerium för ekonomiska frågor och klimatskydd. 

Mer information
Lars Aikala, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7330
Leila Vilhunen, näringsministerns tjänstemannamedarbetare (EU-ärenden och internationella frågor), arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7120