Hoppa till innehåll

Rådgivningstjänsten för säsongsarbetare och bärplockare fortsätter även i sommar

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 30.5.2024 12.30
Pressmeddelande

Rådgivningstjänsten är avsedd särskilt för utländska säsongsarbetare och plockare av vilda bär som misstänker att de blivit utnyttjade i sitt arbete i Finland. Tjänsten har alltid varit öppen på sommaren sedan 2021. Den genomförs av Brottsofferjouren och finansieras av arbets- och näringsministeriet.

”Arbetslivets spelregler ska vara rättvisa för alla. Utländska arbetstagare får vid behov information om rådgivningstjänsten med låg tröskel”, säger arbetsminister Arto Satonen.

Genom rådgivningstjänsten får arbetstagaren information till exempel om lagenliga arbetsvillkor, såsom arbetstider och lön, boendeförhållanden, avgifter som tas ut av rekryteraren eller arbetsgivaren samt tillgängliga rättsmedel. Ärendet kan också hänvisas till en myndighet för utredning, om den arbetstagare som tar kontakt ger tillstånd till det.

Rådgivningstjänsten är öppen till utgången av september

Rådgivningstjänsten är öppen mellan den 3 juni och den 30 september 2024 från måndag till fredag kl. 13–16. Den kan nås på numret +358 40 484 0103. Frågor besvaras per telefon och i de allmänna applikationerna för kommunikation (WhatsApp, Viber, LINE, ZALO, Telegram, Signal). 

Tjänsten kan kontaktas på vilket språk som helst. Samtalen besvaras på finska eller engelska, men vid behov kan man också få hjälp på andra språk. Tjänsten är konfidentiell och några uppgifter som den som tagit kontakt har lämnat förs inte vidare utan att han eller hon särskilt har gett sitt samtycke till det. 

Mer information:
Pia Marttila, samordnande specialsakkunnig, Brottsofferjouren, tfn 040 630 9669, [email protected] (inte anträffbar 31.5.–4.6.)
Juha Rautevaara, projektanställd, Brottsofferjouren, tfn 040 484 0103, [email protected]
Ariann Grandell, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7236