Regeringens proposition om främjande av lokala avtal har överlämnats till riksdagen
Efter reformen är lokala avtal möjliga i alla företag oberoende av om företaget hör till en arbetsgivarorganisation eller hurdan arbetstagarnas representation är i företaget.
”Vi har redan länge talat om att utvidga möjligheten till lokala avtal. Till följd av denna reform är det äntligen möjligt att ingå lokala avtal på lika villkor i alla företag”, säger arbetsminister Arto Satonen.
Ökningen av lokala avtal är en av regeringens reformer för att utveckla arbetsmarknaden i en flexiblare riktning. Regeringen lämnade en proposition om främjande av lokala avtal till riksdagen den 5 september 2024. Enligt propositionen träder ändringarna i huvudsak kraft den 1 januari 2025.
Företagsspecifika kollektivavtal ger en möjlighet att ingå avtal med avvikelse från lagen
I nuläget är det möjligt att avvika från flera bestämmelser i arbetslagstiftningen genom ett kollektivavtal mellan nationella arbetsgivar- och arbetstagarföreningar. I fortsättningen gäller denna avtalsmöjlighet också för företagsspecifika kollektivavtal. I fortsättningen ska även en medlemsförening i en riksomfattande arbetstagarförening kunna vara en avtalspart som företräder arbetstagarsidan.
De tvingande bestämmelserna i arbetslagstiftningen kommer också i fortsättningen att trygga miniminivån för anställningsvillkoren.
Stopp på gula kollektivavtal
När möjligheterna att ingå avtal utvidgas, är det nödvändigt att få stopp på så kallade gula kollektivavtal, vilket innebär att man ska se till att den avtalsslutande arbetstagarföreningen genuint representerar arbetstagarna. När man bedömer arbetstagarföreningens syfte, ska man beakta såväl föreningens formella syfte som föreningens faktiska mål och verksamhet.
Förbuden mot lokala avtal slopas inom det allmänt bindande fältet
Enligt de gällande lagbestämmelserna är det inte möjligt för en arbetsgivare som följer ett allmänt bindande kollektivavtal att ingå lokala avtal som avviker från vissa bestämmelser i arbetslagarna trots att kollektivavtalet ger en möjlighet till det. Möjligheten att ingå lokala avtal inom det allmänt bindande fältet är också i övrigt förknippad med osäkerhet.
Förbuden mot lokala avtal slopas och i lagen tas in en uttrycklig bestämmelse om möjligheten att ingå lokala avtal också när det gäller det allmänt bindande fältet.
Samtidigt ökas tillsynen över lokala avtal inom det allmänt bindande fältet. Ett lokalt avtal som ingåtts med en personalrepresentant ska lämnas till arbetarskyddsmyndigheten. För försummelse av denna skyldighet tas ut en försummelseavgift.
Lokala avtal kan ingås trots att arbetsplatsen inte har någon förtroendeman
I regel utses parterna i lokala avtal även i fortsättningen enligt kollektivavtalet. Om kollektivavtalet förutsätter att en förtroendeman deltar som part i lokala avtal och om arbetsplatsen har en förtroendeman, ska lokala avtal också i fortsättningen ingås med hen.
Om det inte finns någon förtroendeman på arbetsplatsen, kan parterna i kollektivavtalet komma överens om ett alternativt sätt att ingå avtal. Om arbetsplatsen inte har något etablerat sätt för detta, kan lokala avtal i sista hand ingås med ett förtroendeombud.
Förtroendeombudet får bättre möjligheter att ingå lokala avtal
Reformen kommer att förbättra förtroendeombudets kompetens att ingå lokala avtal. Om ett förtroendeombud i egenskap av företrädare för personalen ingår lokala avtal, ska arbetsgivaren främja ombudets färdigheter när det gäller kompetensen och kännedomen om arbetsplatsens verksamhetsmiljö.
Mer information:
Jaakko Aromaa, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047 110
Nico Steiner, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 9001
Regeringens proposition finns att få på tem.fi/paatokset