Hoppa till innehåll

Tävlingen om Europeiska utmärkelsen för främjande av företagande inleds

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 9.4.2024 12.17
Pressmeddelande

Europeiska utmärkelsen för främjande av företagande (EEPA) identifierar och erkänner de mest framgångsrika främjarna av företagande och entreprenörskap i Europa som visar upp bästa praxis inom entreprenörskap, ökar medvetenheten om betydelsen av entreprenörskap samt uppmuntrar och inspirerar potentiella entreprenörer.

Tävlingens nationella andel inleds den 9 april och avslutas den 31 maj 2024. Bland de ansökningar som deltar i den nationella tävlingen väljs två ansökningar till tävlingen på europeisk nivå. Resultaten av den europeiska tävlingen offentliggörs i november 2024.

Tävlingen kommer att vara öppen för nationella, regionala eller lokala myndigheter, offentlig-privata partnerskap eller små och medelstora företag (endast i kategorin ”ansvarsfullt och inkluderande entreprenörskap”) i EU, eller associerade länder inom pelaren för små och medelstora företag i programmet for den inre marknaden (Support to SMEs - European Commission), som har arbetat på nationell, regional eller lokal nivå med ett framgångsrikt initiativ för att stimulera ekonomin.

Det finns sex kategorier: pris för främjande av entreprenörsanda, pris för investering i entreprenörskunskaper, stöd till den digitala omställningen, förbättra företagsklimatet och stödja företagens internationalisering, pris för stöd till en hållbar omställning samt pris för ansvarsfullt och omfattande entreprenörskap.

Juryns stora pris kan gälla för vilken kategori som helst och kommer att gå till det bidrag som anses vara det mest kreativa och inspirerande entreprenörskapet i Europa.

De finländska projekten har fått framgång under de senaste åren. Förra året vann Startup Refugees Business program sin egen kategori ”Ansvarsfullt och inkluderande entreprenörskap”. I 2021 Yrkeshögskolan Karelias företagarprogram Draft program fick ett särskilt hedersomnämnande för ”Främjande av entreprenörsanda”. I 2020 utvalt Business Espoo till sin kategori ”Förbättring av före-tagsmiljön” som finalist. I 2018 vann Kasvu Open sin kategori, "Pris för stöd åt internationalisering av företag”.

Mer information:
Jaana Valkokallio, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4932