Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Selvitys: akkuklusterin osaajatarve kohdistuu tuotanto- ja prosessityöntekijöihin

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 5.4.2022 11.17
Tiedote

Akku- ja sähköistymisalan tunnettuvuutta on nostettava nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa, jotta tälle ilmastotavoitteiden saavuttamisen kannalta tärkeälle alalle saadaan riittävästi työvoimaa. Erityisesti tarve kohdistuu tuotanto- ja prosessityöntekijöihin, todetaan työ- ja elinkeinoministeriön 5.4.2022 julkaisemassa raportissa ”Selvitys akkuklusterin osaamisen kysynnästä ja alan koulutuksen houkuttelevuudesta”

Selvitys esittää viisi kehitysideakokonaisuutta, jotka liittyvät riittävän laaja-alaisen osaamisen takaamiseen, ammatillisen koulutuksen ja toimialakuvan kehittämiseen sekä yhteistyön ja kansainvälisen liikkuvuuden lisäämiseen.

Raportista ilmenee, ett yritykset tunnistivat kasvavan osaajapulan koko arvoketjussa ja ovat valmiita osallistumaan alan koulutuksen kehittämiseen. Suurin määrällinen tarve on tuotanto- ja prosessityöntekijöille. Osaamistarpeina painotettiin koko akkuarvoketjun, mukaan lukien akkuteknologian sovellusten ymmärrystä, teknistä syväosaamista, liiketoimintaosaamista, vastuullisuus- ja ympäristöasioita sekä asiakastarpeiden ja markkinoiden ymmärrystä.

Akkualaa ei tunneta vielä riittävän hyvin suomalaisten nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa, vaikka siihen suhtaudutaan positiivisesti. Akkuala vastaa hyvin nuorten työelämäodotuksia liittyen mm. työn kiinnostavuuteen ja ilmastohaasteisiin vaikuttamiseen. Toisaalta alalla tunnistetut vastuullisuushaasteet mietityttivät. Kasvava tietämys lisää kiinnostusta ja positiivisia mielikuvia akkualasta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän toimeksiannosta laaditun, tammikuussa 2021 julkaistun kansallisen akkustrategian yhtenä tavoitteena on kehittää osaamista vastaamaan akku- ja sähköistymisalan nykyisiä ja tulevia tarpeita. Nyt julkistetussa selvityksessä kartoitettiin akkuarvoketjun osaamisen kysyntää yrityksissä sekä alan koulutuksen houkuttelevuutta opiskelijoiden ja alanvaihtajien keskuudessa.

Lisätiedot: 
johtava asiantuntija Jyrki Alkio, TEM, p. 029 504 7103
erityisasiantuntija Jarkko Vesa, TEM, p. 029 504 7193
johtava konsultti Solveig Roschier, Gaia Consulting Oy, p. 040 514 7875
 

 
Tillbaka till toppen