Hoppa till innehåll

Miljöministeriet och arbets- och näringsministeriet
De första som anslutit sig till Green deal för cirkulär ekonomi minskar användningen av naturresurser och påskyndar den cirkulära ekonomins genombrott

arbets- och näringsministerietmiljöministeriet
Utgivningsdatum 12.9.2024 9.37
Pressmeddelande

De första aktörerna som anslutit sig till Green deal för cirkulär ekonomi har ställt verkningsfulla mål och förbundit sig till åtgärder som främjar en koldioxidsnål cirkulär ekonomi.

Jämfört med andra EU-länder förbrukar Finland mest material per person, och när det gäller graden av cirkulär ekonomi och resursproduktiviteten ligger vi efter de andra länderna. Green deal för cirkulär ekonomi är ett gemensamt strategiskt åtagande för företag, kommuner, landskap, organisationer och staten, som baserar sig på frivillighet. Det är ett sätt att främja resurseffektiviteten och omställningen mot en hållbar ekonomi i Finland före 2035. En hållbar ekonomi bidrar till att stävja klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald och överkonsumtionen av naturresurser. 

”Green deal för cirkulär ekonomi samlar föregångare inom den cirkulära ekonomins genombrott. Ambitiösa cirkulära åtgärder bidrar till att utveckla nya innovationer, öka naturresursernas mervärde och spara kostnader. Jag bjuder in alla som är intresserade av att vara föregångare att gå med i Green deal för cirkulär ekonomi. De första aktörerna har redan gjort sina åtaganden och tiotals håller på att beredas”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

Den första åtagandevågen består av sammanlagt sju aktörer: 

  • A-Insinöörit (alla projekterare och konsulter till en del av lösningen för cirkulär ekonomi)
  • Borealis Polymers (användning av återvunnen plast som råvara och energieffektivitet)
  • Borgå stad (återvinning av jordmassor och höjning av byggnadernas utnyttjandegrad)
  • Skanska (ökad återanvändning av byggprodukter, cirkulära mål och åtgärder för nya projekt)
  • Suunnittelutoimisto Fyra (cirkulära planeringsprinciper i projekt och främjande av återanvändning i utrymmesplaneringen) 
  • Vanda Energi (förbättring av återvinningsgraden för blandavfallsflöden genom sortering i anläggning, avskiljning och lagring av koldioxid, värmeproduktion utan förbränning)
  • Ylva (renovering av byggnader och höjning av utnyttjandegraden, halvering av utsläppen från nybyggnad samt en klimathållbar matkultur)

De ändringsbehov och åtgärder inom Green deal för cirkulär ekonomi som är viktigast med tanke på förbrukningen av naturresurser och ökningen av deras ekonomiska mervärde hänför sig till den byggda miljön, industrin, hållbar konsumtion och affärsverksamhet, energisystemet och livsmedelskedjan. Genom åtgärderna vill man öka resurseffektiviteten, skapa fler miljövänliga alternativ som stärker naturkapitalet och utveckla nya verksamhets- och affärsmodeller som är förenliga med cirkulär ekonomi.

De som är med i green deal får stöd, information och sparring både genom dialog med ministerierna och i de ”hemmabaser” som inrättas. Dessa stöder åtgärderna, sparrar, främjar samarbete och hjälper till att hitta finansieringskällor. Circular Ekonomi Finland (Kisu) stödjer de som engagerar sig tillsammans med Green Building Council Finland (FIGBC).

Bakgrunden ligger i forskning och många år av samarbete med intressentgrupper

Green deal för cirkulär ekonomi har beretts på statens vägnar av miljöministeriet och arbets- och näringsministeriet. Fem forskningsinstitut, närmare 90 organisationer inom olika områden och hundratals olika experter har deltagit i beredningen. 

”Green deal för cirkulär ekonomi är ett unikt samarbete där staten, företag, organisationer, städer och landskap tillsammans med stöd av forskning har fastställt behövliga åtgärder och löst flaskhalsar på marknaden för cirkulär ekonomi. Med hela samhällets krafter söker vi lösningar för att lösgöra oss från överkonsumtionen av naturresurser”, säger minister Mykkänen. 

Green deal för cirkulär ekonomi är ett aktörsorienterat sätt att tillsammans ta ett kliv mot en cirkulär ekonomi och en marknad för cirkulär ekonomi.

”Många som bereder ett åtagande har sett ett samarbete såsom green deal som ett mycket positivt sätt att förutse och främja omställningen till en cirkulär ekonomi, som kräver samarbete och investeringar. Vi har också fått höra att ribban inte bör läggas för lågt. De som deltar anser att det är viktigt att green deal uttryckligen är för föregångare”, säger Jyrki Alkio, industriråd vid arbets- och näringsministeriet.  

Bakom Green deal för cirkulär ekonomi ligger en unik vetenskapsbaserad beredning där forskningsinstituten (Finlands miljöcentral, Teknologiska forskningscentralen VTT, Naturresursinstitutet och Geologiska forskningscentralen) identifierade de åtgärder och mål för att minska och effektivisera användningen av naturresurser som är mest effektiva med tanke på omställningen till en cirkulär ekonomi. En grupp bestående av företrädare för forskningsinstituten bedömer också åtagandenas verkningsfullhet innan de godkänns. 

Den lägesanalys som tagits fram som grund för arbetet med Green deal för cirkulär ekonomi visade att Finland i jämförelse med andra EU-länder förbrukar mest material per person och att vi ligger efter när det gäller graden av cirkulär ekonomi och resursproduktiviteten. Forskningsinstituten utarbetade scenarier av möjligheterna med och konsekvenserna av cirkulära åtgärder. Scenarioarbetet förutspådde att en cirkulär ekonomi skulle stärka Finlands ekonomiska tillväxt, minska utsläppen och minska förbrukningen av råvaror.

Green deal för cirkulär ekonomi syftar till att uppnå de mål som regeringen ställt upp och som angetts i det strategiska programmet för cirkulär ekonomi. Målet är att minska förbrukningen av icke förnybara naturresurser och fördubbla graden av cirkulär ekonomi för material och resurser fram till 2035.

Mer information: 

Sekretariatet för Green deal för cirkulär ekonomi

Taina Nikula, miljöråd
miljöministeriet
tfn 029 525 0202
[email protected]

Sari Tasa, specialsakkunnig
arbets- och näringsministeriet
tfn 029 504 8242
[email protected] 

Heikki Sorasahi, specialsakkunnig
miljöministeriet
tfn 029 525 0080
[email protected]

Riikka Yliluoma, specialsakkunnig
miljöministeriet
tfn 029 525 0165
[email protected]

Ett Finland med ren energi