Hoppa till innehåll

Miljöministeriet, jord- och skogsbruksministeriet och Finlands miljöcentral
Den mellanstatliga plattformen för biologisk mångfald sammanträder för att godkänna rapporter om den ekologiska hållbarhetskrisen

jord- och skogsbruksministerietmiljöministeriet
Utgivningsdatum 9.12.2024 14.20
Pressmeddelande
Luminen maisema, jossa saaria ja vesistöä.

Den mellanstatliga plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster (IPBES) inleder sitt 11:e plenarmöte tisdagen den 10 december i Windhoek i Namibia. I slutet av mötet ska IPBES publicera två omfattande utvärderingsrapporter. Den första rapporten publiceras den 17 december och handlar om kopplingarna mellan natur, vatten, mat, hälsa och klimatförändringar. Den andra rapporten publiceras den 18 december och behandlar de grundläggande orsakerna till förlusten av biologisk mångfald och främjandet av hållbarhetsomställningen.

”IPBES har en nyckelroll när det gäller att förmedla vetenskapligt underbyggd information till beslutsfattare, företag och allmänheten. De länder som är medlemmar i IPBES ger mandat att sammanställa och förmedla information. Medlemsländerna stöder också forskarnas expertarbete genom att kommentera det i olika skeden och genom att hjälpa till att formulera nyckelbudskapen i de sammanfattningar av utvärderingsrapporterna som riktar sig till beslutsfattarna”, säger Eeva Primmer, medlem i IPBES administrativa byrå.

IPBES är en mellanstatlig panel som tar fram information om biologisk mångfald till stöd för beslutsfattandet. Tidigare rapporter som IPBES publicerat är bland annat regionala utvärderingsrapporter, en global utvärdering och den rapport om invasiva främmande arter som godkändes i fjol. Till exempel den IPBES-rapport om pollinerare som godkändes 2016 utgjorde en viktig grund för både EU:s initiativ om pollinatörer och den nationella strategin för pollinerare. 
De rapporter som nu godkänns bildar en viktig helhet när det gäller att stärka kunskapsunderlaget för FN:s avtal. De bidrar till att uppnå Kunming-Montreal-ramverkets, Parisavtalets och FN:s hållbarhetsmål. Finland och EU har som mål att sända starka och tydliga budskap som ger beslutsfattarna konkreta metoder för att gå mot ett hållbart och rättvist samhälle.

Rapporten om kopplingarna granskar utmaningarna och lösningarna mellan besvärliga problem

IPBES första så kallade nexusrapport ska behandla kopplingarna mellan biologisk mångfald, klimatförändringar, mat, vatten och hälsa och vilka utmaningar som anknyter till dessa kopplingar. Rapporten belyser de samhälleliga och ekologiska systemen i anslutning till kopplingarna samt rollerna hos de aktörer som deltar i systemen. Den syftar också till att gestalta utmaningarna och möjligheterna i fråga om kopplingarna samt hur de utvecklas i olika scenarier. Dessutom bedömer den handlingsalternativ för olika aktörer när det gäller att möta utmaningarna.

Handlingsalternativen ska främja hållbarheten på bred front, det vill säga främja flera samhälleliga och miljömässiga mål samtidigt.

Rapporten är viktig, eftersom beslut ofta fattas separat inom olika sektorer, även om hoten mot naturen, vattnet, maten, hälsan och klimatet ofta är kopplade till varandra. 

”När det gäller vattenresurserna har Finland aktivt främjat bedömningen av korskopplingarna och diskussionen om gränsöverskridande nexuslösningar inom ramen för FN. IPBES nexusutvärdering bidrar i betydande grad till att fylla informationsluckor i fråga om kopplingarna mellan ekosystem”, säger Annukka Lipponen, ledande sakkunnig inom vattenhushållning vid jord- och skogsbruksministeriet.

Rapporten om hållbarhetsomställningen bedömer olika lösningar på de grundläggande orsakerna till förlusten av biologisk mångfald

Den andra rapporten som behandlas på plenarmötet handlar om förändringen på systemnivå mot en hållbarare värld, det vill säga hållbarhetsomställningen. Rapporten innehåller forskningsbaserade visioner, scenarier och vägar till en hållbar framtid. I den har man bedömt de grundläggande orsakerna till förlusten av biologisk mångfald samt förutsättningarna för och utmaningarna med hållbarhetsomställningen. Avsikten är att den ska erbjuda konkreta alternativ för att påskynda omställningen och ange de steg som ska tas för att åstadkomma omställningen.

”För att bevara jordens bärkraft behövs förändringar på systemnivå, och de måste genomföras på ett rättvist sätt. Vi förväntar oss att IPBES rapport ger konkreta förslag till förändringsalternativ”, säger Suvi Borgström, som är specialsakkunnig och den nationella kontaktpersonen för IPBES.

På plenarmötet ska man också godkänna mandatet gällande innehållet i och metoderna för den andra globala utvärderingsrapporten om biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Den första utvärderingsrapporten blev klar 2019 och den utvärdering som nu inleds avses bli klar 2028. Rapporten är viktig med tanke på uppföljningen av uppnåendet av målen i Kunming–Montreal-ramverket för biologisk mångfald. Dessutom diskuterar IPBES sitt samarbete med IPCC.

Den mellanstatliga plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster IPBES

Den mellanstatliga vetenskapspolitiska plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) inrättades 2012. IPBES inrättades av 94 regeringar, inklusive Finlands regering. IPBES är ett oberoende mellanstatligt organ inom FN och dess syfte är att stärka växelverkan mellan vetenskap och politik i frågor som gäller biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Organet kan jämföras med klimatpanelen IPCC. Panelerna tar fram vetenskapligt underbyggd information som stöder genomförandet och främjandet av internationella avtal om den biologiska mångfalden och klimatet. De tjänar det internationella samfundet, regeringarna och samhället.

Mer information:

Eeva Primmer
forskningsdirektör, medlem i IPBES administrativa byrå
Finlands miljöcentral
(kontakt via kommunikationschef Aino Laine
tfn +358 50 325 9027
[email protected])

Suvi Borgström
specialsakkunnig, nationell kontaktperson för IPBES
miljöministeriet
tfn +358 50 325 4730
[email protected]

Annukka Lipponen
ledande sakkunnig inom vattenhushållning
jord- och skogsbruksministeriet
tfn +358 50 575 7402
[email protected]