Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Digitaliseringen av den byggda miljön fick fart genom regeringens beslut om markanvändnings- och bygglagen

miljöministeriet
Utgivningsdatum 30.3.2022 10.40 | Publicerad på svenska 12.4.2022 kl. 11.15
Nyhet

Förra veckan beslutade regeringen om fortsättning för reformen av markanvändnings- och bygglagen. Ryhti-projektet fortsätter i stora drag enligt de ursprungliga planerna. Det nya datasystemet för den byggda miljön införs stegvis 2024, då även den nya lagstiftningen träder i kraft.

Enligt beslutet förra veckan ska en regeringsproposition med förslag till ny bygglag samt ett förslag till ändring av markanvändnings- och bygglagen, genom vilken de nuvarande paragraferna om byggande upphävs, överlämnas till riksdagen under denna regeringsperiod. Avsikten är dessutom att den gällande markanvändnings- och bygglagen ändras så att det till lagen fogas bestämmelser om digitalisering av områdesanvändningen. Den information som uppkommer vid byggande och områdesanvändning, bland annat vid planläggning, lagras i fortsättningen i en enhetlig digital form i det nya datasystemet för den byggda miljön.

Ryhti-projektet genomför datasystemet för den byggda miljön och de gemensamma informationsmodellerna som hänför sig till datasystemet. Genom projektet säkerställs det dessutom att uppgifterna om den byggda miljön i fortsättningen är maskinläsbara.

Beslutet om fortsättning för reformen av markanvändnings- och bygglagen har inga betydande konsekvenser för Ryhti-projektet. Digitaliseringen av den byggda miljön framskrider snabbt såväl inom byggandet som inom områdesanvändningen.

Ändringarna i Ryhti-projektet gäller framför allt de termer som används i interoperabilitetsarbetet och i informationsmodellerna och som ändras så att de motsvarar termerna i den nya bygglagen och i ändringen av markanvändnings- och bygglagen. Utarbetandet av en informationsmodell för stadsregionplaner fortsätter även om det kommer att vara frivilligt att lagra stadsregionplanerna i datasystemet för den byggda miljön. Det kommer också att vara frivilligt att lagra kommunens markpolitiska program och sammandrag av markpolitiken i datasystemet för den byggda miljön.

Utöver regeringspropositionerna om den nya bygglagen och markanvändnings- och bygglagen bereder miljöministeriet lagstiftning som ska tjäna datasystemet för den byggda miljön. Avsikten är att lagen om datasystemet för den byggda miljön sänds på remiss i maj 2022.

Avsikten är att regeringspropositionerna lämnas till riksdagen i början av hösten 2022 och att lagarna träder i kraft den 1 januari 2024, då också datasystemet för den byggda miljön öppnas för användare.

Ytterligare information:

Jaakko Rastas
specialsakkunnig
miljöministeriet
[email protected]
tfn 0295 250 217

 
Tillbaka till toppen