Hoppa till innehåll

Genom miljöministeriets understöd stärks användningen och förädlingen av återvunna näringsämnen på bred front
I Kalajoki byggs en biogasanläggning, i Jeppo investeras i förädling av näringsämnen och från havet tillvaratas näringsämnen för återvinning

miljöministeriet
Utgivningsdatum 4.9.2024 10.00
Pressmeddelande

Miljöministeriet stöder sexton nya projekt för återvinning av näringsämnen och förnybar energi med sammanlagt cirka10 euro. Genom projekten förbättras möjligheterna att transportera näringsämnen, utvecklas förädlade näringsprodukter och stärks energiproduktionen och energieffektiviteten vid behandlingen av sido- och avfallsströmmar. Understöd beviljas också sådana projekt som främjar återvinningen av vass och alger.

”Tillvaratagande och förädling av näringsämnen är viktigt för att näringsämnena ska kunna förflyttas från områden med höga koncentrationer av näringsämnen till områden där näringsämnen behövs. På så sätt kan vi minska läckaget av näringsämnen till vattendrag och samtidigt öka vår självförsörjningsgrad. En del av projekten främjar också regeringens Skärgårdshavsprogram”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

I Bio-VV Oy:s projekt byggs en biogasanläggning i Kalajoki som ska behandla av avloppsslam, bioavfall och jordbruksbiomassa. Projektet bildar en regional helhet för återvinning av näringsämnen, där man dels från jordbruket får insatsvaror för produktion av biogas, dels producerar återvunnen gödsel av hög kvalitet för jordbrukets behov. Projektet har beviljats cirka 6,5 miljoner euro i understöd.

Jeppo Biogas Ab investerar i sitt projekt i vidareförädling av rötrester genom separering och genom koncentrering av kvävefraktioner. Projektet gör det möjligt att transportera näringsämnen längre sträckor till områden som behöver dem. Dessutom stöder projektet användningen av kvävefraktioner inom skogsindustrin. Projektet har beviljats cirka 1,7 miljoner euro i understöd.

Nilakkalohi Oy och PaRAS Aqua stöder genom sitt fiskodlingsprojekt i Tervo i Norra Savolax återvinningen och tillvaratagandet av näringsämnen. I projektet investeras i avskiljning av fosforhaltiga fasta ämnen för användning som gödselmedel och undersöks tillvaratagningsmetoder för kvävehaltigt avloppsvatten. Miljöministeriet stöder projektet med cirka 0,5 miljoner euro. 

Användningen vass som ersättning för gummigranulat i konstgräs utforskas

Fyra projekt utvecklar metoder för att återvinna vass och alger i Skärgårdshavet och vid Västra Nylands och Österbottens kuster. Ruokomestarit Oy utvecklar vinterslåttern och hanteringen av vass för användningsområden med en hög förädlingsgrad och undersöker möjligheten att använda vass som en eventuell ersättning för gummigranulat på konstgräsplaner. Kimitoöns kommun fokuserar i sitt projekt på att utveckla vinterslåttern. I Vasa stads projekt fortsätter forskningen om användning av vass för produktion av biogas. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland undersöker insamlingen och återvinningen av döda trådalger i Skärgårdshavet.

Återvinningen av näringsämnen i tätbebyggelsers avfalls- och sidoströmmar undersöks och utvecklas i fyra olika projekt. I MW-kehitys Oy:s projekt utreds genomförbarheten av en regional biogasanläggning i Mänttä-Vilppula och i närområdena. I Uleåborgsregionen undersöker Kiertokaari Oy och Jahotec Oy avancerad hantering av och tillvaratagande av näringsämnen från fraktioner av kommunalt avfall.

Gödslingens inverkan på vattendragen minskas

I två utredningsprojekt undersöks möjligheterna att utnyttja återvunnen gödsel och minska gödslingens inverkan på vattendragen. Suomen Biokierto ja Biokaasu ry och ProAgria utarbetar en handbok om återvunnen gödsel som fyller de nya behov av anvisningar som den nya gödselmedelslagstiftningen medför. Centralen för sockerbetsforskning undersöker i sitt projekt samanvändningen av gips och gödsel som ett komplement till de pågående undersökningarna om jordförbättringsmedel.

Fyra projekt fokuserar på energieffektiviteten i fråga om avloppsvatten. Aurinkovuoren Vesi Oy, Huittisten Puhdistamo Oy och Affärsverket Lovisa Vatten investerar i värmeåtervinning ur avloppsvatten och förbättring av energieffektiviteten. Finlands miljöcentrals utredningsprojekt främjar en energineutral behandling av avloppsvatten från tätbebyggelse.

Återvinningen av näringsämnen främjas som en del av miljöministeriets nya program, Ahti, som syftar till att förbättra vattnens och havets status. Med åtgärderna inom Ahti-programmet fortsätter vi det arbete som gjorts inom programmet för återvinning av näringsämnen (2012–2023), programmet för effektiverat vattenskydd (2019–2023) och Skärgårdshavsprogrammet (2021–).

Mer information: 

Petri Nissinen, specialsakkunnig, [email protected], tfn 0295 250 419