Hoppa till innehåll

Kommuner och organisationer får nästan 2,4 miljoner euro för naturvårdsarbete

miljöministeriet
Utgivningsdatum 30.5.2024 10.00
Pressmeddelande
Apollofjäril. Bild: Jaakko Ruola.
Apollofjäril. Bild: Jaakko Ruola.

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland har beviljat kommuner och organisationer 2,35 miljoner euro i understöd för vård och iståndsättning av livsmiljöer. Understödet är avsett för konkreta projekt för restaurering, iståndsättning och vård av livsmiljöer som omfattas av Helmi-programmet runtom i landet. Årets ansökningsomgång var den tredje i ordningen.

Miljöministeriet och NTM-centralen i Nyland informerar

Understöd beviljades 42 projekt. Ansökningsomgången väckte stort intresse. Sammanlagt 70 projekt ansökte om understöd till ett totalt belopp av cirka fem miljoner euro. Syftet med åtgärderna i de projekt som beviljats understöd är att förbättra livsmiljöernas tillstånd och på så sätt främja den biologiska mångfalden i enlighet med målen i Helmi-programmet.

”Vid bedömningen av projekten fäste vi i år särskild uppmärksamhet vid objektens befintliga naturvärden, andelen konkreta åtgärder i projekten och projektens kostnadseffektivitet. Kommunernas och organisationernas insatser för att uppnå målen i Helmi-programmet är mycket värdefulla”, säger Niina Vähätalo, som är överinspektör vid Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland och som bedömt ansökningarna.

”För att bekämpa förlusten av biologisk mångfald behövs allas insats. Ansökningsomgångarna inom Kommun- och Organisation-Helmi har visat att kommuner och organisationer från Hangö till Enare har en aktiv vilja att bidra till återställandet av livsmiljöernas tillstånd. Många projekt drivs av frivilliga, och därför är jag särskilt glad över möjligheten att stödja frivilliga aktörers arbete på detta sätt”, säger Maaret Väänänen, programchef för Helmi-programmet vid miljöministeriet.

Skötsel av vårdbiotoper från Skärgårdshavet till polcirkeln

Projekt inom Kommun- och Organisation-Helmi genomförs i stor utsträckning runtom i Finland. Bland understödstagarna i årets ansökningsomgång var bland annat två vårdbiotopprojekt som ligger i olika ändar av vårt långa land. Objekten i projektet HelmiSaariAari finns i Åbo skärgård, och Alaponku gårds vårdbiotoper ligger i Lappland.

I projektet HelmiSaariAari restaurerar man de traditionella landskapen och vårdbiotoperna på Trunsö i yttre skärgården. I projektet restaureras också den hotade apollofjärilens livsmiljöer i skärgården. Projektet förväntas resultera i att vårdbiotopernas minskade artbestånd återhämtar sig. När det gäller apollofjärilen är målet att stärka den nationellt sett viktigaste helheten av förekomster för att förbättra förutsättningarna för arten att överleva och sprida sig på nytt. Arkipelagia-sällskapet är en förening som har arbetat långsiktigt för att främja Skärgårdshavets biologiska mångfald. Största delen av föreningens verksamhet består av oavlönat frivilligarbete. 

Vårdbiotoper sköts också i Sodankylä, på Alaponku ödemarksgård, det vill säga Moskus gård. Alaponku gård är ett av de få kvarvarande nybyggen som uppfördes vid Luiro älvs övre källflöden i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. På Alaponku gård har man bedrivit renhushållning och jordbruk, men boskapshållningen upphörde på gården år 1965. Syftet med projektet är att restaurera ödemarksgårdens kulturmiljö, som har uppstått i synnerhet som ett resultat av ren- och boskapsskötsel, vilket har inneburit betesgång under sommaren och löv- och höslåtter inför vintern. Objektet är en landskapsmässigt värdefull vårdbiotop. I Sodankylä kommuns projekt vill man genom skötseln av objektet öka arternas mångfald med hjälp av fröbanken i marken. Åtgärderna i projektet syftar också till att öka förekomsten av de ängsarter som redan finns i området.

Understödet till kommuner och organisationer är en del av Helmi-programmet

Helmi-programmet är miljöministeriets och jord- och skogsbruksministeriets gemensamma program. Målet med programmet är att stärka den biologiska mångfalden i Finlands natur och förbättra livsmiljöernas tillstånd bland annat genom att skydda och restaurera torvmarker, iståndsätta och vårda fågelvatten, vårdbiotoper och skogliga livsmiljöer samt naturen i mindre vattendrag och stränder. Verksamheten baserar sig på frivillighet bland markägarna.

Mer information 

Niina Vähätalo
överinspektör
NTM-centralen i Nyland
tfn 0295 021 286
[email protected]

Tommi Hautala
överinspektör
NTM-centralen i Nyland
tfn 0295 021 374
[email protected]

Maaret Väänänen
programchef
miljöministeriet
tfn 0295 250 370
[email protected]