Hoppa till innehåll

Kommunernas och regionernas klimatarbete har stötts med cirka 160 projekt runt om i Finland

miljöministeriet
Utgivningsdatum 21.11.2024 9.28
Pressmeddelande

Programperioden för programmet Kommunernas klimatlösningar löper ut. Klimatåtgärderna i kommunerna och regionerna har stärkts.

Programmet Kommunernas klimatlösningar, som inleddes vid miljöministeriet år 2018 för att påskynda kommunernas och regionernas klimatarbete, avslutas vid årsskiftet. Det fleråriga programmet har finansierat sammanlagt cirka 160 projekt, allt från lokala försök till större nationella projekt.

Programmet har hjälpt kommunerna att utveckla praktiska klimatlösningar som motsvarar de lokala behoven, såsom att främja en hållbar matkultur i skolorna, införa en regional klimatvakt och förbättra fastigheternas energieffektivitet. Genom projekten har man också utvecklat verktyg och praxis, såsom klimatpartnerskap mellan kommuner och företag samt modeller för klimatledning.

Projekt har genomförts i varje landskap på det finländska fastlandet. Programmet har hjälpt i synnerhet små och medelstora kommuner med begränsade resurser för klimatarbete.

”Det har varit fint att se hur även små projekt har stärkt klimatåtgärderna i kommunerna och regionerna och hjälpt till att bygga nätverk”, säger Veera Loikkanen, specialsakkunnig vid miljöministeriet.

Programmets budget har varit cirka 9 miljoner euro, och den totala budgeten, inklusive projektens självfinansieringsandel, är cirka 11 miljoner euro. Största delen av finansieringen har riktats direkt till lokala och regionala projekt.

Programmet Kommunernas klimatlösningar har också stött nationella projekt med hjälp av vilka man har utvecklat verktyg och verksamhetsmodeller till stöd för klimatarbetet i alla kommuner i Finland. Till dessa projekt hör bland annat Motivas, Kommunförbundets och Finlands miljöcentrals projekt som har tagit fram material för planering och genomförande av klimatåtgärder. Finlands miljöcentral har utvecklat verktyg för beräkning av utsläpp, Motiva har sammanställt en lista över utlysningar av klimatfinansiering och en guide för klimatledning och Kommunförbundet har kartlagt läget i fråga om kommunernas klimatarbete och stött nätverksbildningen och informationsutbytet.

Kommunerna har en nyckelroll i klimatarbetet

Programmet Kommunernas klimatlösningar anknyter till Finlands mål att bli koldioxidneutralt. Kommunerna ansvarar inom sina områden för bland annat planläggning, markanvändning, trafikplanering, ägarstyrning av kommunala energibolag, val av uppvärmningssätt för många byggnader och offentlig upphandling.

Miljöministeriet lät göra en extern utvärdering av programmets effekter, enligt vilken begränsade resurser har varit ett hinder för många kommuner när det gäller att inleda eller utveckla klimatarbetet. En motsvarande utveckling skulle sannolikt inte ha uppnåtts utan finansieringen från programmet.

Resultaten av utvärderingen visar att programmet har stött kommunerna i att inleda och stärka klimatarbetet och integrera klimatmålen i kommunernas strategiska beslutsfattande och ekonomiska ledning. Det har också ökat medvetenheten om klimatåtgärdernas effekter. Den finansiering som beviljats ur programmet har gjort det möjligt för kommunerna att genomföra sådana åtgärder som behövs för att nå klimatmålen och bidragit till att integrera klimatarbetet i kommunernas grundläggande arbete.

”Programmets verkningsfullhet beror i stor utsträckning på hur arbetet med de finansierade åtgärderna fortsätter efter att programmet avslutats. Mycket av det innehåll som utvecklats i projekten har redan etablerats som permanenta verksamhetsmodeller, men nu är det genomförarna som ansvarar för nästa steg. Nu när programmet avslutas önskar vi kommunerna framgång och engagemang för att fortsätta klimatarbetet även i framtiden”, säger programchef Olli-Pekka Pietiläinen.

Sammanfattande rapporter om alla projekt finns på webbsidan för programmet. Exempel på klimatarbetet inom ramen för programmet:

  • Tavastlands yrkeshögskola skapade klimatvakten, ett system för uppföljning av klimatledningen på landskapsnivå, som fortfarande används. 
  • Ackas stad skapade tillsammans med sex andra kommuner i Birkaland en permanent verksamhetsmodell för klimatsamarbetet mellan företag och sammanslutningar i kommunerna i Södra och Sydvästra Birkaland. Under projektets gång engagerades 53 företag för att minska utsläppen, och sammanlagt 68 klimatåtgärder genomfördes. 
  • Lapplands förbund uppmuntrade kommunerna i regionen till klimatarbete och inledde nätverksbildning mellan klimataktörer i kommunerna i Lappland.
  • Kuopio stad främjade en hållbar matkultur genom att ta fram material och arbetssätt som främjar klimatsmarta matvanor i skolor och daghem. 
  • Vasa stad utvecklade ett verktyg som hjälper till att följa utvecklingen av trafikutsläppen och testa effekterna av korrigerande planeringsåtgärder, om de faktiska utsläppsmängderna inte ligger i linje med målet.
  • Seinäjoki stad genomförde automatiseringsändringar i 39 fastigheter som ägs av staden i syfte att sänka temperaturen och minska ventilationen utanför användningstiden. Genom de automatiseringsändringar som gjordes i temperatur- och ventilationsinställningarna uppnåddes energibesparingar på 8,8 procent av förbrukningen jämfört med utgångsläget. Tack vare åtgärderna minskades koldioxidutsläppen med 400–500 ton per år, vilket motsvarar de årliga utsläppen från uppvärmningen av cirka 165 egnahemsfastigheter.
  • Uleåborgs stad utredde material- och massflödena från stadens verksamhet och utarbetade hanterings- och återvinningsplaner för de största fraktionerna. I och med uppdateringen av verksamhetsmodellerna kan sidoströmmarna återvinnas effektivare och snabbare.
  • Lahtis stad skapade en modell för stadens klimatbudgetering. Stadens ekonomiförvaltning har i och med projektet engagerats i teamet för klimatledning. 
  • Den gemensamma organisationen för kommunerna i Egentliga Finland, Valonia, har i stor utsträckning stött kommunerna i regionen i utarbetandet och förankringen av klimatprogrammen samt i företagssamarbete och hållbar mobilitet. Under projektens gång har det skapats många nya klimatprogram samt samarbete och verktyg som kommunerna fortfarande kan utnyttja.
  • Närings-, trafik- och miljöcentralen i Birkaland har genom sitt klimatfärdplansprojekt bidragit till att stärka regionförvaltningens klimatarbete under de senaste åren. Med hjälp av NTM-centralernas klimatfärdplan (IKKUNA), som utvecklats inom ramen för projektet, har varje NTM-central fastställt de prioriteringar i klimatarbetet som bäst lämpar sig för det egna området och som ska sätta fart på det dagliga klimatarbetet.

Mer information

Olli-Pekka Pietiläinen
programchef, programmet Kommunernas klimatlösningar
tfn 0295 250 316
[email protected] 
miljöministeriet 

Veera Loikkanen
specialsakkunnig, programmet Kommunernas klimatlösningar 
tfn 0295 250 325
[email protected]
miljöministeriet