Hoppa till innehåll

Nya energiformer kan anpassas till kulturhistoriska objekt när vissa faktorer beaktas

miljöministeriet
Utgivningsdatum 24.6.2024 9.33
Nyhet
På Qvidja gård används bioenergi och solenergi. Solpanelernas mörka ramar hjälper dem att smälta in i taket. Foto : Mia Puotunen.

Energiomställningen medför allt fler situationer där teknik för nya energiformer anpassas till kulturhistoriskt värdefulla byggnadsobjekt. Tekniken utvecklas hela tiden och det finns olika lösningar för att förbättra energieffektiviteten i byggnader av alla slag. En väl genomförd energiinvestering ökar fastighetens värde.

Miljöministeriet beställde en utredning av Ramboll Finland Oy om användningen av koldioxidsnåla energiformer i kulturhistoriska objekt. Utredningen presenterar olika objekt där man har lyckats förena de kulturhistoriska värdena och de nya energilösningarna. I utredningen beskrivs med hjälp av exempel särskilda observationer i anslutning till olika energiformer, med hjälp av vilka objektets värdefulla särdrag bevaras. Dessa exempel kan utnyttjas på samma sätt i objekt som inte är skyddade eller som inte har någon särskild kulturmiljöstatus.

Rapporten ger dem som arbetar med koldioxidsnål energi och koldioxidsnåla kulturmiljöer fler verktyg och hjälper dem att överväga frågor som gäller anpassning. Ministeriet utnyttjar informationen vid lagberedningen, vid genomförandet av EU-regleringen och i framtida handledningar.

I rapportens exempel har man använt

  • solenergi: solfångare och solpaneler
  • bioenergi: eldstäder, värmepannor
  • jordvärme
  • småskalig vindkraft
  • värmepumpar: luft-vattenvärmepumpar, luftvärmepumpar, frånluftsvärmepumpar

I svaren på en enkät som gjorts i samband med utarbetandet av en handledning framgick det att tillståndspraxis varierar från kommun till kommun och att fastighetsägarnas medvetenhet om tillståndspraxis varierar. Att installera en luftvärmepump eller solpaneler kan kännas som liten åtgärd som man inte inser att man behöver tillstånd för. Stödet från museer i regionen har upplevts som smidigt och nyttigt. Tillsammans har man lyckats hitta lösningar som båda parterna är nöjda med och med hjälp av vilka byggnadernas särdrag bevaras samtidigt som deras värde och energieffektivitet ökar.

Mer information

Reko Korhonen
specialsakkunnig
miljöministeriet
tfn 029 525 0018
[email protected]

Jukka Kopra
energisakkunnig
Ramboll Oy
tfn 040 729 3680
[email protected]

Finansieringen av projektet kommer från EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF).