Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Tapahtumajärjestäjiä etsitään vuodelle 2021
Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemana Rajaton ja avoin

Ympäristöministeriö
17.11.2020 9.57
Uutinen
Retkeilijä tähyilee kalliolta peltomaisemaan

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään vuonna 2021 teemalla Rajaton ja avoin. Ympäristöministeriön asettama kulttuuriympäristöpäivien työryhmä toivottaa yhdistykset, museot ja muut toimijat tervetulleeksi järjestämään teemaan liittyviä tapahtumia.

Rajaton ja avoin -teemalla halutaan kannustaa poistamaan ja ylittämään rajoja monin tavoin, koska kulttuuriperintö kuuluu kaikille. Kaikilla on oikeus nauttia kulttuuriperinnöstä ja -ympäristöstä sekä osallistua sen esittelyyn ja hoitoon.

Teemaa käsittelevissä tapahtumissa voidaan ylittää muun muassa kuntien, maiden, sukupolvien ja kieliryhmien välisiä rajoja sekä tarkastella kiinnostavien kohteiden saavutettavuutta ja sen parantamista.

Tapahtumia ympäri vuoden

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Suomessa vuosittain satojen opastettujen kierrosten, juhlien, työpajojen, näyttelyiden ja kampanjoiden muodossa. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita järjestämään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville. Kulttuuriympäristöpäivien organisaatio tarjoaa tapahtumanjärjestäjille viestintätukea sekä maksuttomia materiaaleja.

Rajaton ja avoin -teeman tapahtumat voi ajoittaa teemaviikolle 6.–12.9.2021 tai kansainvälisen maisemapäivän yhteyteen 20.10.2021. Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumakalenteriin voi mielellään ilmoittaa myös muina aikoina järjestettäviä tapahtumia.

Saavutettava kulttuuriperintö yhdistää koko Eurooppaa

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, englanniksi European Heritage Days, vietetään 50 maassa. Vuosittain miljoonat ihmiset osallistuvat päivien kymmeniin tuhansiin tapahtumiin. Suomen tapahtumat ovat osa yhteistä eurooppalaista teemaa, sillä ympäri Euroopan otetaan vuonna 2021 kaikki mukaan juhlimaan yhteistä perintöämme teemalla Inclusive Heritage - Heritage for Everybody.

Päivien tavoitteena on lisätä kulttuuriympäristöön liittyvää ymmärrystä ja arvostusta sekä innostaa toimimaan kulttuuriympäristön säilymisen ja hyvän hoidon puolesta.

Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.

#kulttuuriympäristöpäivät #rajatonjaavoin #EHDs

Kuva: Miia Lassila

Lisätietoja

suunnittelija Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, [email protected], puh. 0295 250 095
koordinaattori Jonina Vaahtolammi, [email protected], puh. 044 974 1705

 
Tillbaka till toppen