Hoppa till innehåll

Budgetförslaget för utrikesministeriets förvaltningsområde 2025

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 9.8.2024 11.07 | Publicerad på svenska 9.8.2024 kl. 11.15
Pressmeddelande

Utrikesministeriet föreslår ett anslag på 1,202 miljarder euro för sitt förvaltningsområde 2025. Som en del av regeringens ytterligare åtgärder för anpassningen av statsfinanserna har det riktats ytterligare besparingar på sammanlagt 116 miljoner euro till förvaltningsområdet.

De besparingar som har riktats till förvaltningsområdet i statsrådets rambeslut har i utrikesministeriets budgetförslag riktats till omkostnader, byggnader, utvecklingssamarbete, civil krishantering, statsbidrag, samarbete med Östersjöområdet, Barentsregionen och den arktiska regionen och till frivilliga finansiella bidrag till internationella organisationer inom förvaltningsområdet.

Utrikesförvaltningens omkostnader

För utrikesförvaltningens omkostnader föreslås 253 miljoner euro. Av sparkravet på förvaltningsområdet har 5 miljoner euro riktats till omkostnaderna. Sparkravet gällande omkostnaderna riktas i första hand till ministeriets funktioner i Finland. Enligt den gällande bedömningen kommer sparkravet inte att leda till uppsägningar eller permitteringar inom förvaltningsområdet.

Utrikesförvaltningen främjar Finlands och finländarnas säkerhet och välfärd utanför Finlands gränser. Utrikesministeriet sörjer för Finlands livsviktiga internationella kontakter, främjar finländska företags export och internationalisering och erbjuder lagstadgade konsulära tjänster utomlands. Genom inresetjänsterna främjar ministeriet arbetsrelaterad invandring och förhindrar olaglig invandring.

Utrikesförvaltningen bygger på ett omfattande nätverk av beskickningar. Finlands representationsnät omfattar 89 verksamhetsställen. Två av dem är temporärt stängda. Syftet med budgetförslaget är att trygga representationsnätets funktionsförmåga i det rådande internationella läget.

Utvecklingssamarbete

Finlands offentliga utvecklingssamarbete beräknas i sin helhet uppgå till 1,064 miljarder euro, vilket motsvarar cirka 0,36 procent av bruttonationalinkomsten. Nästa år riktas det ytterligare besparingar till utvecklingssamarbetet för sammanlagt 100 miljoner euro enligt den överenskommelse som regeringen nådde vid ramförhandlingarna i april. 

För det egentliga utvecklingssamarbetet som utrikesministeriet förvaltar föreslås det ett anslag på 534 miljoner euro och förbindelsefullmakter för 626 miljoner euro. År 2025 får Finland dessutom förbinda sig till en höjning av Afrikanska utvecklingsbankens grundkapital med 510 miljoner euro. Som ett led i regeringsprogrammets ytterligare åtgärder för att balansera ekonomin görs det år 2025 ett avdrag på sammanlagt 95 miljoner euro i det anslag för egentligt utvecklingssamarbete som förvaltas av utrikesministeriet. Av detta belopp föranleds 45 miljoner euro av tidigareläggandet av vissa besparingar som det beslutats om i regeringsprogrammet. Av anslagen omfördelas 10 miljoner euro till det utvecklingssamarbete som bedrivs via civilsamhällesorganisationer. Det föreslås att stödet till utvecklingsländer genom finansiering för utvecklingssamarbete i form av lån och investeringar fortsätter till ett belopp av 70 miljoner euro. För en höjning av Finnfunds kapital föreslås 5 miljoner euro. Till kapitalhöjningen har riktats en besparing på 5 miljoner euro.

Under momentet för stöd till Ukraina föreslås ett anslag på 47 miljoner euro och förbindelsefullmakter för 40 miljoner euro. Det stöd till Ukraina som betalas med utrikesministeriets anslag bedöms i sin helhet 

uppgå till cirka 60 miljoner euro 2025. Ukraina är den största mottagaren i Finlands utvecklingssamarbete under regeringsperioden.

Tyngdpunkten inom utvecklingspolitiken ligger på att förbättra kvinnors och flickors ställning och rättigheter och främja utbildning och klimatåtgärder. Finland driver sina mål även genom EU:s utvecklingspolitik, de internationella finansiella inrättningarna och FN-organisationerna, och främjar finländska företags delaktighet i de investeringsprojekt som finansieras inom ramen för EU-strategin Global Gateway.

Övriga anslag

Som en del av regeringens ytterligare åtgärder för anpassningen av statsfinanserna föreslår utrikesministeriet att de anslag som anvisats för samarbete med Östersjöområdet, Barentsregionen och den arktiska regionen ska strykas ur budgeten. De projekt som redan inletts ska slutföras med den finansiering som redan beviljats.

I regeringens rambeslut fastställdes på våren att nivån på statsunderstöden ska sänkas, och sparkravet i fråga om detta gäller även utrikesministeriet. Utrikesministeriet föreslår att det inte ska anvisas något anslag till de utrikes- och säkerhetspolitiska statsbidragen år 2025.

För utgifterna för underhåll av Finlands krishanteringsstyrkor föreslår utrikesministeriet ett anslag på 53 miljoner euro, och för civil krishantering 17,5 miljoner euro. Till den civila krishanteringen har det riktats en besparing på 2 miljoner euro. Med anslaget kan man sända cirka 130 experter till insatser, vilket är 10 experter färre än år 2024. 

För medlemsavgifter och finansiella bidrag till internationella organisationer föreslås cirka 164 miljoner euro. Största delen av anslaget riktas till Finlands betalningar till EU, sammanlagt cirka 66 miljoner euro.  För betalningarna till FN föreslås det sammanlagt cirka 40 miljoner euro, och för betalningarna till Nato cirka 11 miljoner euro. Till anslaget har riktats en ytterligare besparing på 4,5 miljoner euro som enligt budgetförslaget gäller Finlands frivilliga finansiering som beviljas till olika internationella organisationer. 

För Finlands ordförandeskap i OSSE år 2025 föreslås cirka 12 miljoner euro, varav 10 miljoner euro ska finnas under ett separat moment.

Behandlingen av budgetförslaget fortsätter i september

Nästa steg är att regeringen behandlar budgetförslaget vid sina budgetförhandlingar den 3–4 september. Därefter färdigställer finansministeriet regeringens budgetproposition, som överlämnas till riksdagen den 23 september. Riksdagen godkänner statsbudgeten i december.

Mer information

  • Risto Hakoila, ekonomidirektör, tfn 0295 351 287, 
  • Katja Bordi, ekonomiplaneringschef, tfn 0295 351 284, 
  • Ramses Malaty, enhetschef (utvecklingssamarbete), tfn 0295 351 001.
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]