Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Uusi datakaapeli tekee Suomesta yhden houkuttelevimmista ICT-alueista

Valtioneuvoston viestintäosasto 11.12.2013 13.00
Tiedote 531/2013

Valtion tavoitteena on rakentaa korkealuokkainen, kyberturvallinen ja nopea yhteys eurooppalaisiin ja globaaleihin verkkoihin Suomesta Saksaan kulkevan merenalaisen valokuitukaapelin avulla. Kaapelilla varmistetaan kansainvälisiä tietoliikenneyhteyksiä idän ja lännen välillä ja tuetaan suomalaisen digitaalisen talouden ja teollisen Internetin kasvua. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli datakaapeli-hanketta tänään 11. joulukuuta.

 

Saksasta Itämeren pohjaa kulkeva merikaapeli yhdistyy Suomen rautateiden vieritse kulkevaan kuitukaapeliverkostoon. Näin koko Suomi yhdistyy huippunopeiden tietoyhteyksien piiriin tehden maasta entistä kilpailukykyisemmän tieto- ja viestintäteknologiateollisuuden sekä digitaalisten palveluiden alueena.

Valtion erityistehtäväyhtiö Governia on hankkinut datakaapelin hallinnointiyhtiöksi Corenet Oy:n. Yhtiö omistaa Suomessa 7100 km pitkän optisen kuitukaapeliverkoston. Yhtiö sopii hallinnointiyhtiöksi myös siksi, että se tarjoaa jo entuudestaan palveluita yrityksille ja yhteisöille.

- Tähän asti kaikki tietoyhteydet Suomeen ovat kulkeneet Juutinrauman sillan eli Tanskan ja Ruotsin kautta. Uuden kaapeliyhteyden myötä Suomesta on mahdollisuus syntyä ainutlaatuinen datayhteyksien solmukohta maailmassa. Tämä asemoi Suomen entistä vahvemmin globaalissa kilpailussa ja luo paljon kasvumahdollisuuksia ICT-teollisuudellemme, valtion omistajaohjausasioista vastaava ministeri Pekka Haavisto kertoo.

Uusi tietoliikennekaapeli nostaa Suomen ulkomaanyhteyksien varmistuksen ja tietoturvallisuuden uudelle tasolle ja luo edellytykset datakeskusinvestoinneille ja tietointensiivisen teollisuuden sijoittumiselle maahamme.

- Merikaapelihanke otettiin osaksi hallituksen rakennepoliittista ohjelmaa tänä syksynä. Suomi panostaa nyt ICT-perusinfrastruktuuriin ja tietointensiivisen teollisuuden toimintaedellytysten parantamiseen huippunopeita ulkomaanyhteyksiä parantamalla, pääministeri Jyrki Katainen toteaa.

Hanketta kohtaan on osoitettu kiinnostusta sekä kansainvälisten että kotimaisten operaattoreiden ja muiden toimijoiden osalta. Myös joukko merkittäviä kansainvälisiä ICT- ja Big Data -toimijoita on osoittanut investointihalukkuuksia uusien yhteyksien avauduttua.

- Globalisaatio ei ole pelkästään ihmisten, tavaroiden ja pääoman liikettä, vaan entistä merkityksellisempää on se millaiset mahdollisuudet tiedolla on liikkua. Merikaapelin yhdistäminen kattavaan maanpäälliseen kaapeliverkkoomme, tuo koko Suomen maailman nopeimpien tietoyhteyksien äärelle. Jonain päivänä Koillisväylän pohjaa kulkeva kaapeli voisi yhdistyä Suomen ja Itämeren kaapeliin. Silloin Suomesta tulee ratkaiseva linkki globaalien tietoyhteyksien verkostossa, ministeri Haavisto painottaa.

Lisätietoja: virkamiessihteeri Ville Hulkkonen, valtioneuvoston kanslia, p. 044 077 7226

Jyrki Katainen Pekka Haavisto rakenneuudistus
Tillbaka till toppen