Ett strategiskt regeringsprogram kräver framsynsinformation
I en snabbt föränderlig värld ställs beslutsfattarna inför ett nytt slags informationsbehov. Det behövs redskap som hjälper att förutse förändringarna i en komplicerad omvärld och ger beredskap att utveckla färska lösningsmodeller för dem till grund för beslutsfattandet. Beslutsfattandet bör vara mer långsiktigt och se framåt över flera regeringsperioder.
”Vi bör komma bort från att lösa problem som redan faller över oss till att bygga upp en önskvärd framtid. Det innebär att vi måste fatta beslut utifrån alternativa framtidsbilder och ett strategiskt tänkande som sträcker sig över flera valperioder. Riksdagens framtidsutskott och framtidsredogörelsen har gjort Finland känt för framtidstänkande, och nu är tiden inne att ta följande steg”, säger statssekreterare Olli-Pekka Heinonen från statsrådets kansli.
Projektet för utveckling av statens styrsystem, det s.k. OHRA-projektet, föreslog en ny strategisk modell för regeringen. Den centrala tanken bakom modellen är att regeringen har en strategiprocess som konsekvent stöds med information. Enligt modellen ska regeringen i sitt beslutsfattande utnyttja de synpunkter som framsynsprocessen kommer med.
Det nationella framsynsnätverket, som förnyades för ett år sedan, samlar framsynsprocesser och producerar aktuella synpunkter och resultat för beslutsfattarnas bruk. Inför det kommande riksdagsvalet har framsynsnätverket gjort upp fyra framtidsbilder. Framtidsbilderna presenterar sådana centrala synpunkter på Finlands framtid som kommit fram i framsynsnätverkets arbete. Bilderna målar upp framtiden fram till 2015 genom fyra historier, där digitaliseringen, arbetet och arbetskraften i omvandling och hur den åldrande befolkningen ska klara sig betonas. Framtidsbilderna är avsedda att väcka diskussion och som stöd för det strategiska arbetet och är fritt tillgängliga på nätet.
Framtidsbilderna skapades genom samarbete i framsynsnätverket
Det nationella framsynsnätverkets process för arbetet med framtidsbilden inleddes med Sitras medverkan i december 2014. Processen omfattade tre verkstäder, en öppen online-kommenteringsfunktion och grafisk planering. Regeringens framtidsredogörelse och framtidsbetänkande, ministeriernas framtidsöversikter samt initiativ av de av framsynsnätverkets medlemmar som deltagit i verkstäderna fungerade som bas för arbetsprocessen. Finlands lägesbild, som statsrådets kansli publicerade i mars, grundar sig också på de utmaningar som ministeriernas framtidsöversikter har identifierat.
Statsrådets kansli och Sitra samordnar det nationella framsynsnätverkets verksamhet. Mer information om framsynsnätverkets verksamhet och framtidsbildsprocessen finns på nätverkets webbplats på adressen www.foresight.fi.
Framtidsbilderna är fritt tillgängliga som stöd för framtidsarbetet och strategiprocesserna. Framtidsbilderna finns på det nationella framsynsnätverkets webbplats och på nätverkets SlideShare.
Framtidsbilderna: http://www.slideshare.net/ennakointi
Statsrådets kanslis webbsidor om framsynsarbetet http://vnk.fi/framsyn
Ytterligare information: Ulla Rosenström, ledande specialsakkunnig, statsrådets kansli, [email protected], tfn 0295 160 188, och Ernesto Hartikainen, sakkunnig, Sitra, [email protected], tfn 050 346 1035