EU-ministerutskottet diskuterade EU:s läkemedelspaket och flera rådsmöten
Vid sitt möte onsdagen den 4 december enades EU-ministerutskottet om Finlands ståndpunkter inför den fortsatta beredningen av EU:s läkemedelspaket. Ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför rådsmöten som ordnas nästa vecka.
EU-ministerutskottet fastställde Finlands ståndpunkter inför den fortsatta beredningen av kommissionens förslag till EU:s läkemedelspaket från april 2023. Finlands grundläggande ståndpunkter fastställdes i en U-skrivelse i oktober 2023.
Finland betonar att man vid den fortsatta beredningen ska fästa vikt vid att skapa en verksamhetsmiljö och marknad som är gynnsam för forskning och utveckling och för produktiva investeringar inom läkemedelsutveckling. Perioden för dokumentationsskydd ska vara tillräckligt lång, i princip lika lång som i nuläget, för att den ska stödja medicinsk forskning och innovation inom EU. Finland anser det vara nödvändigt att lagstiftningen till exempel genom incitament eller skyldigheter främjar målet att förbättra tillgången till läkemedel också på små marknader. Enligt Finland är det viktigt att sporra till utveckling av nya antimikrobiella läkemedel.
EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:
- jordbruks- och fiskerådet (den 9–10 december)
- eurogruppen (den 9 december) och Ekofinrådet (den 10 december)
- rådet för rättsliga och inrikes frågor (den 12–13 december).
På jordbruks- och fiskerådets agenda står fiskemöjligheterna i Atlanten, Nordsjön, Medelhavet och Svarta havet, bioekonomins framtid samt den gemensamma jordbrukspolitiken. Dessutom ska ministrarna kortfattat diskutera bland annat djurtransporter och ramen för skogsövervakning.
Viktiga frågor på Ekofinrådets agenda är genomförandet av det finanspolitiska ramverket och Europeiska revisionsrättens årsrapport för 2023. Eurogruppen ska behandla den nya kommissionens riktlinjer för den ekonomiska politiken samt diskutera i utvidgad sammansättning med Storbritanniens finansminister Rachel Reeves.
Ministrarna med ansvar för inrikes frågor kommer att fatta beslut om att avskaffa kontrollerna vid de inre luft- och sjögränserna mellan Bulgarien och Rumänien. Dessutom diskuterar de det allmänna läget i Schengenområdet, genomförandet av interoperabiliteten mellan EU:s it-system samt genomförandet av migrations- och asylreformen. Ministrarna väntas också enas om en partiell allmän riktlinje om ett förslag till förordning som gäller förebyggande och bekämpning av sexuella övergrepp mot barn (den så kallade CSAM-förordningen).
Avsikten är att justitieministrarna ska godkänna allmänna riktlinjer om direktivet om människosmuggling och ett förslag till direktiv som gäller förebyggande och bekämpning av sexuella övergrepp mot barn (det så kallade CSA-direktivet) och en partiell allmän riktlinje om insolvensdirektivet.
Både inrikesministrarna och justitieministrarna får en lägesrapport om beredningen av de strategiska riktlinjerna för rättsliga och inrikes frågor. Ministrarna godkänner riktlinjerna så att de kan överlämnas till Europeiska rådet för behandling vid rådets decembermöte.
Mer information: Elisa Tarkiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 433 4533, Jari Luoto, chef för avdelningen för EU-ärenden, tfn 050 468 5949, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli