Hoppa till innehåll

Europadomstolens dom i ett mål som gäller familjeåterförening

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 8.10.2024 13.59 | Publicerad på svenska 10.10.2024 kl. 14.12
Pressmeddelande

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna meddelade den 8 oktober 2024 dom i ett mål som gäller Finland. Enligt domen har Finland inte kränkt artikel 8 (respekt för privatlivet och familjelivet) i den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna (Europakonventionen).

Klaganden och dennes barn hade fått flyktingstatus och uppehållstillstånd 2016. En ansökan om uppehållstillstånd på grundval av familjeband för klagandens make, barnens far som vistades utomlands, hade lämnats in 2018. 

Migrationsverket hade avslagit ansökan eftersom makens försörjning inte hade visats vara tryggad på det sätt som utlänningslagen kräver. Försörjningsförutsättningen blev tillämplig eftersom familjeåterförening inte hade sökts inom den tidsfrist på tre månader från att anknytningspersonen hade fått asylbeslutet, vilket utlänningslagen kräver. Enligt domstolens avgörande hade man inte kommit med något sådant exceptionellt vägande skäl som skulle ha krävt avvikelse från försörjningsförutsättningen. Enligt avgörandet hade inte heller barnets bästa förutsatt att sökanden beviljades uppehållstillstånd.

Helsingfors förvaltningsdomstol hade avslagit ändringssökandens besvär över Migrationsverkets beslut. Högsta förvaltningsdomstolen hade inte beviljat besvärstillstånd.

Enligt klagomålet till Europadomstolen hade klaganden ansett att myndigheternas negativa beslut om makens uppehållstillstånd kränker hens rätt till skydd för familjelivet (artikel 8 i EIS).  Enligt klaganden hade de finska myndigheterna förbisett familjens individuella förhållanden och sårbara ställning som flyktingar. 

Europadomstolen ansåg enhälligt att artikel 8 inte hade kränkts. Myndigheterna hade agerat inom ramen för statens prövningsmarginal och uppnått en rättvis balans mellan de olika intressena. Europadomstolen ansåg också att det inte heller var nödvändigt att ta ställning till de nationella myndigheternas bedömning av barnets bästa.

 

Avgörandet kan läsas i databasen HUDOC. (på engelska)

Mer information:

Krista Oinonen, enhetschef, enheten för människorättsdomstols- och konventionsärenden, Finlands statsombud i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, tfn 0295 351 172

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]