Hoppa till innehåll

Europeiska kommissionen har öppnat ansökningsomgången för stöd som fördelas genom instrumentet för tekniskt stöd 2025

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 30.5.2024 13.39 | Publicerad på svenska 4.6.2024 kl. 10.03
Nyhet

Europeiska kommissionen har öppnat ansökningsomgången för instrumentet för tekniskt stöd (TSI) för 2025. TSI ger medlemsländernas nationella, regionala och lokala myndigheter tekniskt expertstöd för att göra reformer inom den offentliga förvaltningen och för att de ska kunna svara på framtidens utmaningar. I Finland går ansökningstiden ut den 21 oktober 2024.

Bild: Europeiska kommissionen

Tekniskt expertstöd till nationella, regionala och lokala myndigheter för att genomföra reformer

 

Instrumentet för tekniskt stöd (TSI) riktar sig till EU-ländernas nationella, regionala och lokala myndigheter för att genomföra förvaltningsreformer. Genom TSI bistår unionen med tekniskt expertstöd, bland annat för att myndigheterna ska kunna ta fram strategier och planer på reformer och genomföra lagstiftnings- och förvaltningsreformer samt institutionella och strukturella reformer.

TSI-projekten fokuserar på förvaltningsreformer, ekonomisk återhämtning, tillväxt och konkurrenskraft. Stöd kan dock anvisas nästan alla förvaltningsområden. Medlemsländerna kan också begära stöd för att bereda, genomföra och se över sina nationella planer för återhämtning och resiliens (RRF).

Syftet med de reformer som genomförs genom instrumentet är att göra EU-länderna och unionen som helhet starkare och konkurrenskraftigare.

Tuulimyllyjä viljapellolla. Sinistä taivasta ja pilviä.
Med hjälp av stödprogrammet för strukturella reformer har det redan genomförts över 1 800 projekt i 27 medlemsländer. Exempel på genomförda projekt finns på Europeiska kommissionens webbplats. Bild: Europeiska kommissionen

Grundläggande principer för TSI-stöd

TSI-programmet som samordnas av Europeiska kommissionens generaldirektorat för stöd för strukturreformer (GD REFORM) kräver inte någon självfinansiering från den sökande eller ger sökanden ekonomiskt stöd, utan den utvalda aktören får teknisk expertis för att genomföra reformer.

Den finansiering som beviljas projektet går till den part som bidrar med expertis till projektet, till exempel ett annat medlemsland, kommissionen, en internationell organisation eller någon annan part som man kommer överens om med kommissionen. Sökanden kan i samband med ansökan framföra önskemål om en aktör som kan bistå med expertis.

Prioriteringar, TSI-projekt och multinationella TSI-projekt

EU-ländernas nationella, regionala och lokala myndigheter (till exempel ministerier, ämbetsverk, landskap och kommuner) kan ansöka om TSI-stöd för att genomföra de aktuella reformer som de behöver inom sina förvaltningsområden utifrån sina egna utgångspunkter. De kan också, om de så önskar, ansöka om tekniskt stöd för de så kallade flaggskeppsinitiativ som kommissionen har fastställt. Flaggskeppsinitiativen har ett bredare samband med de prioriteringar och politikområden som är viktiga för EU. Initiativen stärker också medlemsländernas kapacitet att genomföra dem.

Under ansökningsomgången 2025 finns det 15 flaggskeppsinitiativ som stödjer medlemsländernas resiliens och tillväxtfrämjande reformer efter kriserna. I år gäller flaggskeppsinitiativen bland annat sådana viktiga EU-teman som digital omvandling, grön omställning, en fungerande inre marknad, hälso- och sjukvårdssystem och demografiska förändringar.

Eri ikäiset ihmiset kastovat tablettitietokonetta ja hymyilevät. Yksi ihminen näyttää tabletilta kohtaa sormella ja toinen kynällä.
EU-länderna kämpar ofta med liknande problem och utmaningar. Genom multinationella TSI-projekt kan EU-länderna tillsammans hitta lösningar på problemen. Bild: Europeiska kommissionen

Det är också möjligt att genomföra TSI-projekt i samarbete med andra EU-länder som så kallade multinationella TSI-projekt. För att främja genomförandet av de prioriterade multinationella TSI-projekten har kommissionen öppnat en webbplattform (Repository of Reform Support Needs under TSI) där intresserade sökande kan dela med sig av sina utvecklingsidéer och söka projektpartner i andra EU-länder.

Ansökningsprocess och kriterier

DG REFORM beviljar TSI-stöd på utifrån de kriterier som anges i TSI-förordningen. Till kriterierna hör bland annat att reformerna ska vara aktuella, ansökningarna ska vara av hög kvalitet och ligga i linje med målen i regeringsprogrammet och i den europeiska planeringsterminen.

Finländska sökande ska lämna in sina ansökningar i DG REFORM:s elektroniska system senast måndagen den 21 oktober 2024 kl. 10 (finsk tid). Ansökningar som kommer in efter denna tidpunkt godkänns inte. GD REFORM ger sökande tillgång till plattformen. För inloggning behövs också en EU Login-kod.

Jämfört med tidigare år har systemet under denna ansökningsomgång en egen ansökningsblankett för multinationella projekt. Ansökningsblanketter finns att få på kommissionens webbplats.

Ansökningarna behandlas i kommissionen under den senare delen av året och det beräknas att de valda projekten kan inledas våren 2025.

Stöd och anvisningar för ansökan om TSI-stöd

Finlands landskoordinator Simone Gelmetti vid DG REFORM som samordnar TSI-programmet, ger finländska sökande råd och hjälp med ansökan och ansökningsprocessen. Det är bra att kontakta Simone Gelmetti redan i början av planeringen. Simone ger dig också koder och rättigheter till de plattformar som är viktiga med tanke på ansökan.

Som Finlands nationella samordnare ansvarar utrikesministeriet för att lämna in de finländska sökandenas ansökningar till DG REFORM före utgången av oktober 2024. Finlands nationella TSI-koordinator ger också mer information om programmet och ansökningsprocessen.

Utrikesministeriet ordnar tillsammans med DG REFORM ett informationsmöte om ansökningsomgången för 2025 i Sjöekipaget tisdagen den 3 september 2024 kl. 9. Ett mer exakt program för förmiddagsmötet ges ut i juni. Via den här sidan kan du senare anmäla om du deltar i mötet på plats eller på distans. Om du är intresserad av att ansöka om TSI-stöd för 2025, pricka in datumet i din kalender redan nu!

Mer information: