Finland förde fram vikten av ekonomisk jämställdhet samt kvinnors rättigheter i konfliktområden vid det 68:e mötet för FN:s kvinnokommission
Det 68:e mötet för FN:s kvinnokommission (Commission on the Status of Women, CSW) ordnades i New York den 11–22 mars. Mötets tema var främjande av jämställdheten och förbättrande av kvinnors och flickors ställning genom att minska fattigdomen samt stärkande av institutioner och utvecklingsfinansieringen med tanke på könsperspektivet.

En delegation från Finland under ledning av Sanni Grahn-Laasonen, minister för jämställdhetsfrågor, deltog i mötet. Medlemmar i delegationen var riksdagsledamöter och företrädare för medborgarorganisationer, utrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd samt delegationen för jämställdhetsärenden.
Under mötets allmänna diskussion höll minister Grahn-Laasonen Finlands nationella anförande (på engelska), i vilket man betonade det ömsesidiga beroendet mellan ekonomisk jämlikhet och kvinnors och flickors rättigheter samt uttryckte en stor oro över sexuellt och könsrelaterat våld i konfliktområden. Ministern betonade att Finland beslutsamt arbetar för att främja jämställdhet mellan könen både nationellt och internationellt. Ministern deltog också i rundabordsdiskussionen om god praxis för att stärka institutioner och optimera finansiering för att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män. Därtill deltog hon i många bilaterala möten med ministrar från olika länder samt träffade finländske Kirsi Madi, som är vice generaldirektör för UN Women, och LBTI-aktivister.

I Finlands sidoevenemang behandlades kvinnors och flickors ställning i Afghanistan samt budgetering med hänsyn till könsperspektivet
Vid sidan av de formella mötena vid kommissionens två veckor långa möte ordnades dessutom mer än två hundra officiella sidoevenemang och mer än sjuhundra informella parallellevenemang.
Finland ordnade ett sidoevenemang vid FN:s högkvarter tillsammans med Italien, Qatar och UN Women, där temat var stärkande av afghanska kvinnors och flickors ställning och utrotande av fattigdom. Minister Granh-Laasonen öppnade evenemanget, i vilket det även hölls en paneldebatt om kvinnors situation i Afghanistan. Debattens moderator var Afghanistans före detta ständiga representant, ambassadör Adela Raz. Deltagare var Mahbouba Seraj, vinnare av Finlands internationella jämställdhetspris 2023 och ledare för Afghan Women Skills Development Center, Manizha Wafeq, grundare av organisationen Afghanistan Women Chamber of Commerce, och Mursalina Amin, grundare av organisationen Girls Toward Leadership. Serajis kraftfulla anförande om kvinnornas ställning i Afghanistan fick stående ovationer från den fullsatta salen. Seraj sade att kvinnorna i Afghanistan är helt utestängda från samhället, och bad om att de afghanska kvinnorna ska fortsätta höras. Hon riktade ett särskilt tack till Finland för landets erkännande av de afghanska kvinnornas ställning.
Även vid Finlands ständiga representation hördes olika anföranden när det 18:e årliga Helvi Sipilä-seminariet ordnades av finländska medborgarorganisationer den 14 mars. Seminariet är uppkallat efter FN:s första kvinnliga biträdande generalsekreterare Helvi Sipilä och har arrangerats av finländska kvinnoorganisationer sedan 2006. I år var seminariets tema budgetering med hänsyn till könsperspektivet. Seminariet ordnades tillsammans med Rwanda och UN Women.


Mötets resolutioner antogs i konsensus mellan medlemsstaterna
Kommissionens två veckor långa möte avslutades med att resolutionerna antogs i konsensus mellan medlemsstaterna den 22 mars. Resolutionerna är en skriftlig deklaration som förhandlats fram av FN:s medlemsstater och innehåller medlemsstaternas gemensamma ståndpunkt om årets huvudtema och rekommendationer i anslutning till temat. I årets resolutioner efterlyser man bland annat en ekonomisk politik och socialpolitik som tar hänsyn till könsperspektivet, en ökning av representationen av kvinnor, kvinnligt ledarskap och kvinnors deltagande i ekonomiska institutioner, säkerställande av lika lön samt stöd till företag som ägs av kvinnor. Finland deltog i förhandlingarna om resolutionerna som en del av Europeiska unionen. Särskilt viktiga teman för Finland vid förhandlingarna var sexualhälsa och reproduktiv hälsa och rättigheter i anknytning till dessa, hantering av diskriminering på flera grunder samt utrotande av könsrelaterat våld.
Kvinnokommissionens nästa möte ordnas i New York i Förenta staterna den 10–21 mars 2025. Temat för kommissionens 69:e möte kommer att vara granskning och utvärdering av genomförandet av Pekingdeklarationen och dess handlingsplan. Syftet med Pekingdeklarationen och handlingsplanen, som båda antogs 1995, är att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män, bidra till att kvinnors rättigheter tillgodoses och undanröja hindren för detta.