Finland främjade de mänskliga rättigheterna på global nivå under de tre år som Finland var medlem i Förenta nationernas råd för mänskliga rättigheter
Finland försvarade universella mänskliga rättigheter och det multilaterala regelbaserade systemet under sitt medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter 2022–2024. Finlands viktigaste prioriteringar handlade om att fullfölja ansvarsskyldigheten och jämställdheten mellan könen samt att främja och försvara rättigheterna för kvinnor och flickor, ursprungsfolk, personer med funktionsnedsättning och personer som hör till sexuella minoriteter och könsminoriteter.
![Människorättsrådets sessionsal i Genève.](http://um.fi/documents/35732/0/ION+kansikuva+1+vaaka.jpg/30a83322-4b22-90ac-7be7-e2c1ae8dbb6c?t=1738931250473)
De mänskliga rättigheterna gäller alla, även de mest utsatta. FN:s råd för mänskliga rättigheter består av 47 stater som sammanträder i Genève. Rådet är det viktigaste mellanstatliga organ som behandlar mänskliga rättigheter inom det multilaterala regelbaserade systemet.
Finland var medlem av FN:s råd för mänskliga rättigheter åren 2022–2024. Finlands ständiga representant, ambassadör Heidi Schroderus-Fox, var rådets vice ordförande 2024.
Som medlem försvarade Finland konsekvent rådets globala uppgift att främja och skydda de mänskliga rättigheterna och arbetet vid kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. Finland byggde aktivt upp partnerskap som främjar de mänskliga rättigheterna med olika stater, FN och civilsamhällesaktörer. Genom Finlands aktiva medverkan har rådet ingripit i kränkningar av de mänskliga rättigheterna och krigsförbrytelser och främjat ansvarsskyldigheten.
Finland har gett sitt starka stöd till rådets åtgärder för att ställa Ryssland till svars för angreppet mot Ukraina. På Finlands och partnerländernas initiativ ingrep rådet i den allvarliga situationen i Ryssland genom att inrätta en särskild rapportör som stöder utrymmet för civilsamhället i Ryssland.
Under Finlands medlemskap har rådet också tagit ställning till bland annat talibanernas kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Afghanistan, Irans repressiva åtgärder mot Kvinna, liv, frihet-demonstranterna, kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Belarus och inbördeskriget i Sudan och kriget i Gaza. Finland krävde konsekvent att också Kina och andra länder respekterar de mänskliga rättigheterna.
Finland betonade kvinnors och flickors rätt att delta i beslutsfattandet i samhället och deras rätt att besluta om sitt eget liv och sin egen kropp. Finland främjade också konsekvent rättigheterna för sexuella minoriteter och könsminoriteter, personer med funktionsnedsättning samt urfolken. Finland stödde stärkandet av människorättsförsvararnas och det civila samhällets verksamhetsmöjligheter.
Under Finlands ledning antog rådet för mänskliga rättigheter för första gången en resolution med brett stöd om intersexpersoners rätt att leva utan diskriminering och våld.
I resolutionen om rätten till en tillräcklig boendenivå betonades bland annat att personer med funktionsnedsättning ska delta i beslutsfattande som rör boende och att boendet ska vara tillgängligt.
Finland såg också till att arbetet som specialrapportör om förhindrande av olagliga avrättningar fortsätter.
Från och med januari 2025 är Finland observatör i rådet. Finland fortsätter sitt långsiktiga arbete för att främja universella mänskliga rättigheter i samarbete med alla intressegrupper.
Finlands medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter 2022–2024 uttryckt i några siffror
- 9 ordinarie sessioner, sammanlagt 44 veckor
- 3 särskilda sessioner, 3 brådskande debatter, 13 konstituerande sammanträden
- 105 anföranden under rådets allmänna diskussioner och dialoger. Finland deltog därtill i ett stort antal gemensamma EU-uttalanden, NB8-uttalanden eller andra gemensamma uttalanden.
- 308 resolutioner, beslut eller ordförandens uttalanden som förhandlas fram.
- 9 resolutioner eller beslut som Finland lagt fram. Ett stort antal resolutioner som föreslagits av EU.
- 36 evenemang som ordnats av Finland eller med något annat betydande bidrag från Finland, dessutom 41 andra evenemang som stötts av Finland.
- 10 nationella öppna evenemang för civilsamhället om Finlands verksamhet som medlem i rådet för mänskliga rättigheter.