Finland vill stärka beröringspunkterna mellan handel och utveckling med Nepal som har målet att bli ett medelinkomstland inom de närmaste åren
Nepal som är Finlands långvariga partnerland inom utvecklingssamarbetet förväntas år 2026 kunna lämna gruppen med minst utvecklade länder. Finland och Nepal etablerade diplomatiska förbindelser för 50 år sedan. Finland vill diversifiera partnerskapet med Nepal och öka det handelsekonomiska samarbetet genom att utnyttja beröringspunkterna mellan handel och utveckling.
Finlands långvariga partnerland Nepal har gjort framsteg under de senaste årtiondena och uppnått betydande utvecklingsresultat. Samtidigt har landet drabbats av kriser och naturkatastrofer: det tioåriga inbördeskriget slutade 2006 och den mest förödande jordbävningen i landets historia inträffade 2015. Covid-19-pandemin belastade Nepals bräckliga hälso- och sjukvårdssystem och slog hårt mot ekonomin i ett land som är starkt beroende av turism och penningförsändelser. Nepal och nepaleserna har emellertid visat att de har förmåga att återhämta sig.
Landets ekonomi håller sakta på att återhämta sig och tillväxten har varit måttlig, men jämn under de senaste åren. Fattigdomen har minskat, utbildningsnivån har stigit betydligt och 2015 års grundlag har främjat jämställdheten. I och med dessa framsteg räknas Nepal kunna lämna gruppen med minst utvecklade länder (Least Developed Countries, LDC) 2026. Finland främjar tillsammans med andra internationella finansiärer Nepals mål att bli medelinkomstland under de närmaste åren.
Långvarigt samarbete ger resultat
Finlands och Nepals långvariga partnerskap har fokuserat på utvecklingssamarbete. Finland har sedan 1980-talet stött Nepal bland annat med skogsbruk, vattentjänster, sanitet och hygien samt inom undervisningssektorn. Det nuvarande samarbetet fokuserar också på att förbättra jämställdheten och den sociala inkluderingen.
Finlands och Nepals bilaterala utvecklingssamarbete har gett betydande resultat. Ett av resultaten av det långsiktiga samarbetet är att över två miljoner människor har fått rent dricksvatten. Utvecklingen inom undervisningssektorn har varit imponerande: när Finlands utvecklingssamarbete i Nepal inleddes, kunde bara en femtedel av befolkningen läsa. I dagsläget är andelen läs- och skrivkunniga cirka 76 procent. Relativt sett har i synnerhet kvinnornas andel ökat betydligt. Finlands stöd har särskilt riktats till att förbättra jämställdheten mellan könen, vilket syns i synnerhet i beslutsfattandet på lokal nivå samt i att kvinnors ekonomiska ställning har förbättrats och deras diskriminering minskat.
Samarbetet mellan Finland och Nepal ses som ett bra exempel på långsiktigt och resultatrikt utvecklingssamarbete som baserar sig på gemensamt ägarskap och genuint partnerskap. Bakom de goda resultaten ligger enligt den utvecklingspolitiska resultatrapporten 2022 i synnerhet landets initiativkraftiga sätt att samarbeta. Att Nepal har självfinansierat många av de gemensamma programmen är ett bevis på landets engagemang för utvecklingssamarbetet.
50 år av diplomatiska förbindelser
Finland och Nepal etablerade diplomatiska förbindelser 1974, det vill säga för 50 år sedan. Detta har i synnerhet inneburit att länderna har lyft fram utvecklingssamarbetets teman och resultat, fört en intensiv dialog med de centrala partnerna och fördjupat relationerna.
Det resultatrika bilaterala samarbetet fortsätter. Ett av de viktigaste målen för utvecklingssamarbetet är att förbättra Nepals egen bärkraft och avveckla beroendet av extern finansiering. I fortsättningen betonar Finland ett ökat handelsekonomiskt samarbete med Nepal. Målet är att knyta förbindelser inom nya områden och leta efter samarbetsmöjligheter också inom handeln med utgångspunkt i Finlands långvariga och resultatrika utvecklingssamarbete.