Hoppa till innehåll

Finlands utvecklingssamarbete har hjälpt utvecklingsländer att öka skatteinkomsterna

Utrikesministeriet
Utgivningsdatum 20.12.2023 9.53 | Publicerad på svenska 21.12.2023 kl. 15.30
Nyhet

Enligt en färsk utvärdering som utrikesministeriet låtit göra har Finlands stöd stärkt skatteförvaltningen och utvidgat skattebasen i utvecklingsländer. På detta sätt har man kunnat öka ländernas egna offentliga resurser, vilket minskar beroendet av externt bistånd.

Ett av målen för Finlands utvecklingspolitik är att hjälpa utvecklingsländer att öka sina egna inkomster. Termen Domestic Resource Mobilisation (DRM) avser bättre mobilisering av inhemska resurser. En viktig sak när det gäller att samla in inkomster inom den offentliga sektorn är att utveckla beskattningen. Med skatteinkomsterna kan länderna förbättra de offentliga tjänsterna, till exempel utbildning, hälso- och sjukvård och allmän säkerhet.

Ministeriets utvärdering ger vid handen att Finland har hjälpt länderna i detta arbete förtjänstfullt på många olika sätt. Resultatet av utvärderingen diskuterades den 30 november vid ett gemensamt evenemang för utrikesministeriet och UNU-WIDER, FN-universitetets utvecklingsekonomiska forskningsinstitut.

Arbetet för att stärka egen inkomstbas är centralt när man vill bryta beroendet av bistånd

”Utvärderingen ser på arbetet med att stärka den nationella inkomstbasen som ett viktigt utvecklingspolitiskt mål för att kunna bryta beroendet av bistånd. Utvärderingens rekommendationer kommer vid en lämplig tidpunkt med tanke på planeringen av det fortsatta samarbetet. Ett av regeringsprogrammets mål är att minska utvecklingsländernas osunda politiska och ekonomiska beroende av främmande makter, sa understatssekreterare för utvecklingspolitik Pasi Hellman.

Den privata sektorns och finländska företags betydelse ökar hela tiden i utvecklingssamarbetet. Enligt utvärderingen har de företag som fått stöd av utvecklingsfinansiären Finnfund samlat in upp till 700 miljoner euro i skatteinkomster på årsnivå. År 2021 uppgick skatteinkomsterna i de afrikanska länderna till 553 miljoner euro.

Finland stöttar sina partnerländer i den globala skattedebatten

Utvärderingen visar att Finlands stöd till utvecklingsländer har förbättrat ländernas möjligheter att delta i och påverka den globala skattedebatten. Samarbetet med de afrikanska skatteförvaltningarnas takorganisation ATAF (African Tax Administration Forum) har varit extra lyckat. Med hjälp av Finlands stöd har organisationen intagit en uppskattad ledande roll som representant för de afrikanska länderna i den globala skattedebatten. 

De övriga samarbetsformerna har bidragit till Finlands mål att stärka DRM. Stödet till civilsamhällesorganisationer, det gemensamma arbetet med FN:s utvecklingsprogram UNDP och OECD med nätverket Skatteinspektörer utan gränser (Tax Inspectors without Borders, TIWB) och påverkansarbetet vid Världsbanken har gett goda resultat.

Bättre skatteförvaltning i utvecklingsländer

Forskaren Pia Rattenhuber berättade om UNU-WIDER:s forskning- och utvecklingsarbete i Uganda, Zambia och Tanzania. Enligt Rattenhuber kompletterar det tekniska stödet till utvecklingsländer och forskningsarbetet varandra och ger bättre resultat. Det är av särskild vikt att utvecklingsländerna kan lära av varandra och samarbeta för att förbättra beskattningsförmågan. Det krävs långsiktigt arbete för att kunna förbättra förtroendet och kompetensen.

Utrikesministeriet har tillsammans med Finlands skatteförvaltning stärkt skatteförvaltningen i utvecklingsländer. 

”Det krävs politisk vilja, engagemang och skattereformer, men därtill måste vi satsa på skatteförvaltningen", sade Skatteförvaltningens representant Eira Karppinen. Att förbättra skatteförvaltningen är väldigt viktigt eftersom i praktiken är det skatteförvaltningen som genomför reformerna.

”Det räcker inte med en bra skattepolitik och effektiv lagstiftning om skatteförvaltningen inte fungerar”, sade Karppinen.

Resultat har nåtts till exempel i det långvariga partnerlandet Tanzania. Resultatet av skattetillsynens riskbaserade pilotprojekt med Finlands skatteförvaltning och Tanzanias skattemyndighet (Tanzanian Revenue Authority) var att företagens beskattningsbara inkomst förbättrades med cirka 15 procent i Dar es-Salaam jämfört med områden som inte var med i projektet. 

Utrikesministeriet ska stärka resurserna och DRM:s strategiska funktion 

Outi Hakkarainen som arbetar som expert vid takorganisationen för finländska utvecklingssamarbetsorganisationer Fingo, redogjorde för civilsamhällesorganisationernas synvinkel på frågan och efterlyste den tredje sektorns aktivare roll i DRM-samarbetet och i arbetet med att ta fram en ny handlingsplan.

Chefen för utrikesministeriets enhet för utvecklingsfinansiering och den privata sektorn Emmi Oikari underströk att man i DRM-samarbetet bör anlita finländsk kompetens och fokusera särskilt på att avveckla utvecklingsländernas stödberoende.

Enligt rekommendationen i utvärderingen ska utrikesministeriet arbeta fram en löpande skatt och utveckling handlingsplan som bygger på en realistisk uppfattning om resurserna och på de resultat som Finland uppnått hittills. Prioritering och regelbunden uppföljning av verksamheten är också av vikt. Enligt utvärderingen har Finland också i fortsättningen goda förutsättningar att genom utvecklingspolitiken visa engagemang i transparenta, rättvisa och jämlika beskattningssystem globalt. 

Utvärderingarna är objektiva separata bedömningar av utvecklingspolitiken och utvecklingssamarbetet. De producerar information om hur de utvecklingspolitiska målen har uppnåtts och hjälper utrikesministeriet att förstå vad som fungerar i utvecklingspolitiken och utvecklingssamarbetet och vad som måste vidareutvecklas.