FoUI-uppföljningsgruppen utvärderade genomförandet av de parlamentariska riktlinjerna inom forsknings- och innovationspolitiken
Vid sitt möte den 3 december diskuterade den parlamentariska uppföljningsgruppen för forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheten genomförandet av de parlamentariskt överenskomna riktlinjerna för utvecklandet av FoUI-systemet och allokeringen av FoU-finansieringen. Riktlinjerna fastställdes under förra valperioden. Enligt uppföljningsgruppen är det också i fortsättningen viktigt att förbinda sig till parlamentarisk praxis inom forsknings- och innovationspolitiken. Uppföljningsgruppen tog bland annat upp behovet av att rikta FoU-tilläggsfinansiering till högskolornas basfinansiering.
Under förra valperioden fastställde två parlamentariska arbetsgrupper principer för utveckling av FoUI-systemet samt åtgärder för utveckling av FoUI-systemet och FoU-finansieringen. Dessa riktlinjer har genomförts bland annat genom lagarna om statlig finansiering av FoU-verksamhet och om skattestöd för FoU-verksamhet, den fleråriga planen för användningen av statlig finansiering av FoU-verksamhet samt besluten om allokeringen av finansieringen. Uppföljningsgruppen konstaterade att riktlinjerna i huvudsak har genomförts i besluten hittills.
”De parlamentariska riktlinjerna skapar en grund för en förutsägbar och långsiktig FoUI-politik. De skapar förutsättningar för en genomslagskraftig FoUI-verksamhet, högklassig kompetens, innovationer och stärkande av Finlands konkurrenskraft, produktivitet och välfärd. Antalet experter får inte bli en flaskhals”, konstaterade uppföljningsgruppens ordförande, riksdagsledamoten Mari-Leena Talvitie.
Finansieringen via alla FoU-aktörer bör ökas
Uppföljningsgruppen ansåg att de parlamentariska riktlinjerna ännu inte har genomförts till alla delar. Särskild vikt lades vid behovet av att rikta FoU-tilläggsfinansiering till högskolornas basfinansiering. Den parlamentariskt överenskomna principen om övergripande verksamhet förutsätter att finansieringen via alla FoU-aktörer och aktörernas FoU-verksamhet ökas.
Uppföljningsgruppen fick också en översikt över processen för identifiering av de strategiska valen inom FoUI-politiken och FoUI-verksamheten och konstaterade att det inte är någon lätt process. Forsknings- och innovationsrådet och den parlamentariska FoUI-uppföljningsgruppen kommer tillsammans att behandla valen under vårvintern 2025. Syftet med valen är att klargöra för olika förvaltningsområden och fältet hur insatserna för att utveckla FoUI-verksamheten bör inriktas.
Den parlamentariska FoUI-uppföljningsgruppen har till uppgift att följa hur det nationella FoUI-målet nås och att följa och stödja genomförandet av den fleråriga planen för användningen av statlig finansiering av FoU-verksamhet. För att fullgöra sin uppgift utvärderar uppföljningsgruppen genomförandet av de parlamentariska FoUI-arbetsgruppernas riktlinjer. Uppföljningsgruppen består av medlemmar från alla de riksdagsgrupper som bildats utifrån resultatet i riksdagsvalet. Uppföljningsgruppens permanenta sakkunniga är från statsrådets kansli, finansministeriet, undervisnings- och kulturministeriet och arbets- och näringsministeriet.
Mer information: Mari-Leena Talvitie, riksdagsledamot, ordförande för den parlamentariska FoUI-uppföljningsgruppen, tfn 09 432 3175, och Johanna Moisio, forsknings- och innovationsrådets generalsekreterare, statsrådets kansli, tfn 0295 160 625
Statsrådets e-postadresser har formen [email protected].