Kärnvapen står fortfarande i fokus inom de internationella relationerna
Kärnvapen har stått i centrum för de internationella relationerna ända sedan de utvecklades. Enligt kärnvapenmakterna och deras allierade utgör kärnvapen grunden för säkerheten och stabiliserar de internationella relationerna. Samtidigt är kärnvapen ett hot mot hela vår existens.
De flesta länder tycker att kärnvapennedrustningen sker för långsamt. Alla länder säger sig främja nedrustning av kärnvapen och minska kärnvapenrisker. Det har dock varit långsamt att nå framsteg eftersom det varit svårt att samordna de olika intressena.
Länderna vill hitta sätt att påskynda nedrustning av kärnvapen
År 2018 inledde Förenta staterna initiativet ”Creating an Environment for Nuclear Disarmament, CEND” för att nå samförstånd om och påskynda nedrustningen av kärnvapen. I initiativet deltog 40 länder.
”Att minska risken för att använda kärnvapen och stoppa kapputrustning är viktiga aspekter när vi tänker på kärnvapennedrustningen. Målet med CEND-initiativet har varit att hitta konkreta och praktiska åtgärder för att minska risken för användning av kärnvapen", säger ambassadör Jarmo Viinanen. Han har varit medordförande i CENDs arbetsgrupp för minskning av kärnvapenrisker.
Ett gemensamt åtagande
Alla deltagare har bekräftat sitt åtagande för icke-spridning och nedrustning av kärnvapen.
Kärnvapenmakternas politiska vilja att komma överens om och genomföra åtgärder för att minska kärnvapenrisker är särskilt viktig. Också kärnvapenfria länder har en viktig roll, och deras insatser för att minska kärnvapenrisker är av stor betydelse.
Identifiering av åtgärder för att minska kärnvapenrisker
CEND-deltagarna har arbetat systematiskt för att behandla och identifiera åtgärder för att minska kärnvapenrisker. Minskningsåtgärderna omfattar såväl politiska, strategiska som operativa åtgärder. Att till exempel förbjuda första användning, åta sig att inte använda kärnvapen mot en kärnvapenfri stat, ändra placeringen av kärnvapen, skapa säkrare system och säkerställa förvaring och transport av kärnvapen är avgörande för att kunna hantera och minska risker.
En intensivare dialog och informationsväxling förbättrar förtroendet och säkerheten. Det är livsviktigt att förebygga kriser.
Vapenkontroll är en del av säkerhetspolitiken
Att minska risken för användning av kärnvapen kan vara ett viktigt steg mot en bättre internationell säkerhetsmiljö och kärnvapenfri värld. Finland arbetar aktivt för nedrustning av kärnvapen och icke-spridning av massförstörelsevapen. Natomedlemskapet ändrar inte Finlands riktlinjer för nedrustning eller vapenkontroll, vilka bygger på att Finland framhäver vikten av avtalens roll och arbetet med att följa och tillämpa dem.
Arbetsgruppen för minskning av kärnvapenrisker avklarade den första etappen i maj 2024. Avsikten är att arbetsgruppen fortsätter arbetet och sätter igång med att identifiera metoder som hjälper att minska kärnvapenrisker i samband med olika hotbilder.