Hoppa till innehåll

Minister Valtonen reser till Indien

Utrikesministeriet
Utgivningsdatum 20.2.2024 15.33 | Publicerad på svenska 20.2.2024 kl. 15.40
Pressmeddelande

Utrikesminister Elina Valtonen besöker New Delhi i Indien den 21–22 februari. I New Delhi deltar hon i Indiens viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska konferens, Raisina-dialogen. Resan sker inom ramen för samarbetet mellan de nordiska och baltiska länderna (NB8).

Minister Valtonen träffar Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar under en arbetslunch tillsammans med de nordiska och baltiska ländernas ministrar. Ministrarna kommer att diskutera nuläget i ländernas relationer, framtida samarbetsmöjligheter och aktuella internationella frågor.

Finland och Indien firar i år 75-årsjubileet av sina diplomatiska förbindelser. Syftet med besöket är att stärka de bilaterala relationerna ytterligare, lyfta fram utrikes- och säkerhetspolitiska frågor som är viktiga för Finland och påverka den internationella utrikes- och säkerhetspolitiska diskussionen i Raisina-dialogen.

”Indiens internationella ställning blir hela tiden starkare. Det står klart att Indien kommer att ha en central roll när det gäller lösningar på många globala utmaningar, till exempel att försvara det regelbaserade internationella systemet eller att bekämpa klimatförändringar. De nordiska och baltiska länderna deltar tillsammans i årets Raisina-dialog, vilket gör att de budskap som också är viktiga för Finland når bättre fram i en av världens viktigaste tillväxtcentrum”, säger minister Valtonen.

Raisina-dialogen som leds av indiska Observer Research Foundation (ORF) och Indiens utrikesministerium, samlar varje år stats- och regeringschefer, ministrar, företrädare för näringslivet, medier och forskarsamhället för att diskutera världsläget och kartlägga samarbetsmöjligheter. Minister Valtonen talar vid konferensen i en paneldiskussion på hög nivå som handlar om arktiskt samarbete, och deltar i en säkerhetspolitisk temadebatt. De deltagande ministrarna träffar också Indiens premiärminister Narendra Modi.

Mer information

  • Eemil Nuuttila, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 351 066
  • Juha Niemi, biträdande avdelningschef, avdelningen för Amerika och Asien, tfn 0295 350 232
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].