Hoppa till innehåll

Nationella säkerhetskrav för lagstiftningen om inlösen av fastigheter utreds

försvarsministeriet
Utgivningsdatum 13.12.2024 10.07 | Publicerad på svenska 13.12.2024 kl. 10.10
Pressmeddelande

Försvarsministeriet tillsatte den 10 december 2024 ett projekt för att utreda de ändringsbehov i säkerhetsinlösningslagen som den nationella säkerheten kräver. I projektet beaktas behovet av att avvärja olika slags hot. Det beaktas också i vilka situationer inlösen ur statens synvinkel är det effektivaste och mest ändamålsenliga sättet att förbättra den nationella säkerheten och säkerställa en ändamålsenlig användning av objekten.

Förändringarna i säkerhetsläget har synliggjort olika former av hybridpåverkan, där fastigheter och särskilda rättigheter kan utnyttjas vid genomförandet.

- Utöver det militära hotet kan man genom fastigheter påverka kritisk infrastruktur och funktioner som är vitala för samhället. Det är viktigt att vi effektivare än tidigare, också i efterhand, kan ingripa i fastighetsinnehav som kan orsaka eventuella säkerhetshot, säger försvarsminister Antti Häkkänen.

Bakgrunden till projektet är Orpos regeringsprogram, enligt vilket regeringen ska utreda möjligheterna till ett effektivare retroaktivt ingripande i fråga om egendom som är viktig med tanke på säkerheten och försörjningsberedskapen i samhället. Därtill ska regeringen se över om bestämmelserna i fråga om fastighetsförvärv och fastighetsbesittning bland aktörer utanför EU- och EES-området är tillräckliga.

Den gällande säkerhetsinlösningslagen möjliggör inlösen av fast egendom och särskilda rättigheter för tryggande av landets försvar, den territoriella integriteten, den inre säkerheten, ledningen av staten, gränssäkerheten, gränsbevakningen, försörjningsberedskapen, funktionen hos den infrastruktur som är nödvändig för samhället eller något annat med dessa jämförbart samhälleligt intresse.

Utredningsprojektet för att utveckla lagen om inlösen av fast egendom och särskilda rättigheter för säkerställande av den nationella säkerheten genomförs vid försvarsministeriet och dess mandatperiod är 10.12.2024-10.12.2025.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Kosti Honkanen, ordförande för utredningsprojektet, äldre regeringssekreterare, tfn 0295 140 607, och av Sami Heikkilä, vice ordförande, specialsakkunnig, tfn 0295 140 452.