Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Nordliga gruppens försvarsministrar träffas i Bryssel

Försvarsministeriet
19.10.2021 15.12 | Publicerad på svenska 19.10.2021 kl. 15.20
Pressmeddelande

Nordliga gruppens (Northern Group) försvarsministrar ska träffas vid ett ministermöte i Bryssel den 20 oktober. Den nordliga gruppen har ett ambulerande ordförandeskap och Finland är under ledning av försvarsminister Antti Kaikkonen sammankallare och ordförande för detta möte.

Den nordliga gruppens försvarsministrar ska diskutera den regionala säkerheten i Nordeuropa, inbegripet den arktiska regionen. Vid mötet diskuteras också framtida utmaningar, såsom strategisk konkurrens och omvälvande teknologi, militär rörlighet och den så kallade Green Defence-dimensionen.

"Säkerhetsläget i Nordeuropa ligger i den nordliga gruppens gemensamma intresse. Vi står också inför många framtida utvecklingsförlopp, såsom ny teknik, som utmanar försvarsförvaltningarna. Å andra sidan har vi också möjligheter, såsom den så kallade Green Defence. Det är meningsfullt att föra en försvarspolitisk dialog om sådana här frågor i denna grupp", säger försvarsminister Kaikkonen.

Den nordliga gruppen är en försvarssamarbetsform som utöver de nordiska och baltiska länderna också omfattar Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Polen.

Ytterligare information om mötet ges av Janne Kuusela, biträdande avdelningschef, tfn +358 295 140 206 och kommunikationsplanerare Emma Virkkunen, tfn +358 295 140 176.

Tillbaka till toppen