Rapport: Uppgifter i börsnoterade bolags styrelser och ledningsgrupper – utmaningar i kvinnors karriärutveckling
Huruvida kvinnor blir valda till företags styrelser och ledningsgrupper påverkas av många sammankopplade faktorer som har att göra med individen, verksamhetsmiljön, och företagets egenskaper. När målet är att främja jämlika styrelsesammansättningar och säkerställa att de bästa experterna är med i styrelsen är det viktigt att rekryteringsprocessen är systematisk och kvinnorna själva aktiva. Detta konstateras i en utredningsrapport som publicerades den 16 februari.
Bestämmelser om könskvoter kan under övergångsperioden vara ett fungerande verktyg för att öka antalet kvinnor i börsnoterade bolags styrelser. Resultaten av KPMG:s och Hankens utredning motsvarar resultaten av tidigare empiriska undersökningar.
Lika behandling oavsett kön lönar sig
Styrelsen är av central betydelse med tanke på ett företags verksamhet. Styrelsen ser till att företagets förvaltning och verksamhet ordnas på ett ändamålsenligt sätt samt fastställer dess verksamhetsprinciper och strategiska mål. Akademisk forskning visar att styrelsens sammansättning och funktion har en betydande inverkan på företagets framgång. Företag med en mångsidig styrelsesammansättning klarar sig också i genomsnitt bättre än andra företag. Således ligger det också i företagens intresse att främja jämställdhet mellan könen såväl i styrelserna som i ledningsgrupperna.
Trots att andelen kvinnor i börsbolags styrelser har ökat under 2000-talet finns det ännu utrymme för förbättring. KPMG och Hanken utredde orsaker som inverkar på valet av kvinnor till börsnoterade bolags styrelser och ledande positioner och orsaker som bidrar till eller förhindrar rekrytering av kvinnor. Dessutom utredde de vad som bör göras för att olika kön ska vara jämnt företrädda i styrelserna.
Kvinnors karriärutveckling påverkas av många sammankopplade faktorer
Resultaten av utredningen visar att många sammankopplade faktorer som har att göra med individen själv, verksamhetsmiljön, och företagets egenskaper påverkar kvinnors karriärutveckling. Förändringar i verksamhetsmiljön, inklusive förändrade värderingar, familjeledigheter, verksamhetssätt och regler, stöder valet av kvinnor till ledande positioner. Samtidigt framhävdes företagets egenskaper, såsom bransch, storlek och delägarbas, som faktorer som snarare hindrar än främjar valet av kvinnor.
En systematisk rekryteringsprocess och kvinnors egen aktivitet, såsom nätverksbildning och kompetensutveckling, är faktorer som det är möjligt att aktivt fokusera på för att främja jämställdheten i börsnoterade bolags styrelser.
En central faktor som kommer att inverka positivt på antalet kvinnor i börsnoterade bolags styrelser är det nya direktivet om en jämnare könsfördelning bland styrelseledamöter i börsnoterade företag, som träder i kraft 2026. Enligt direktivet ska minst 40 procent av de oberoende styrelseledamöterna i stora börsnoterade bolag inom EU representera minoritetskönet. På basis av resultaten av projektet kan bestämmelser om könskvoter vara ett fungerande verktyg under övergångsperioden.
Ytterligare information: Riikka Sievänen, Director, agronomie- och forstdoktor, KPMG Oy Ab, tfn 040 679 2632, [email protected], och Emilia Vähämaa, Associate Professor, Hanken, tfn 040 352 1758, [email protected]
Inom statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet (VN TEAS) tar man fram information till stöd för beslutsfattandet, den kunskapsbaserade ledningen och verksamheten. Utrednings- och forskningsverksamheten styrs av en utrednings- och forskningsplan som statsrådet årligen fastställer. De som producerar informationen ansvarar för innehållet i rapporterna i publikationsserien för utrednings- och forskningsverksamheten. Innehållet återspeglar inte nödvändigtvis statsrådets ståndpunkt. Mer information: https://tietokayttoon.fi/sv.
Policy Brief: Listayhtiöiden hallitus- ja johtoryhmätehtävät – naisten urakehityksen haasteet