Regeringen enades om den andra tilläggsbudgetpropositionen för 2018
Regeringen förhandlade tisdagen den 23 oktober om den andra tilläggsbudgetpropositionen för 2018. Avsikten är att propositionen ska överlämnas till riksdagen torsdagen den 25 oktober.
Statens nettoupplåning minskar
Med beaktande av att de ordinarie inkomsterna ökar med 483 miljoner euro och anslagen minskar med 2 miljoner euro minskar den andra tilläggsbudgetpropositionen för 2018 statens behov av nettoupplåning med 485 miljoner euro. Statens nettoupplåning beräknas uppgå till cirka 1,2 miljarder euro år 2018. *)
I den ordinarie budgeten för 2018 beräknades nettoupplåningen uppgå till 3,1 miljarder euro. I den första tilläggsbudgeten för 2018 minskade statens nettoupplåning med 1,3 miljarder euro framför allt på grund av att Finlands Exportkredit Ab:s lån betalas tillbaka i förtid.
Statsskulden beräknas vid utgången av 2018 uppgå till ca 107 miljarder euro, vilket är ca 46 procent i förhållande till bruttonationalprodukten.
Satsningar på kompetens och kodning
För att avhjälpa bristen på kompetent arbetskraft kommer mängden kortvarig utbildning med snabba verkningar att utökas. För detta ändamål föreslås sammanlagt 40 miljoner euro.
Regeringen beslutade om ett extra anslag på 10 miljoner euro till högskolor för att svara på bristen på arbetskraft inom programmeringsbranschen. Inom ramen för detta anslag ska utbildning kunna erbjudas 1 600–2 400 personer. Utöver detta ska högskolornas ömsesidiga samarbete och samarbetet med arbetslivet främjas.
Informations- och kommunikationstekniksektorerna har vuxit kraftigt under hela 2010-talet. Tillgången på programmeringsproffs har blivit en av Finlands kritiska framgångsfaktorer. Svårigheterna att få tag i kompetent arbetskraft försämrar tillväxtmöjligheterna inom mjukvarubranschen och IKT-tjänstesektorn. Det råder framför allt brist på applikationsutvecklare, applikationsplanerare, webbexperter och kodare.
Vidare kommer följande tillägg av engångsnatur, sammanlagt 30 miljoner euro, att finansieras genom en överföring från momentet Offentlig arbetskrafts- och företagsservice:
- Högskolorna beviljas 10 miljoner euro i tilläggsfinansiering för att öka utbildningen inom branscher som lider av brist på kompetent arbetskraft, t.ex. byggbranschen och social- och hälsovårdsbranschen.
- Pilotprojekten för kunnande inom yrkesutbildningen fortsätter. Det anvisas 10 miljoner euro för kortvarig utbildning som är inriktad på studier för en delexamen eller en mindre kompetenshelhet.
- Effektiva språkutbildnings- och stödtjänster ska bidra till att personer med invandrarbakgrund smidigare kommer ut på arbetsmarknaden. För högskolor föreslås ett extra anslag på 3 miljoner euro som ska hjälpa invandrare att snabbare komma in på en utbildning eller få arbete.
- Det föreslås att 2 miljoner euro ska anvisas för förbättrande av språkkunskaperna för dem som står utanför arbetslivet.
- Enligt propositionen ska undervisnings- och kulturministeriets och arbets- och näringsministeriets förvaltningsområden anvisas sammanlagt 5 miljoner euro för utvecklande av kompetenscenterverksamheten för invandrare och för att stärka invandrarnas kompetens och sysselsättningsförutsättningar.
Forskning i artificiell intelligens och effektivare tillämpning får 4 miljoner euro
Regeringen enades om ett tilläggsanslag på 4 miljoner euro för artificiell intelligens (AI) och anskaffning av utrustning för AI-forskning. Beslutet genomförs som en utvidgning av programmet för utveckling av databehandling och högpresterande databehandling, som inletts av undervisnings- och kulturministeriet. Genom tidigare beslut har det reserverats sammanlagt 33 miljoner euro för programmet för perioden 2017–2021.
Med det nya anslaget höjs datorkapaciteten i och med att det skaffas AI-processorer och annan datarelaterad infrastruktur som kan användas av högskolor, forskningsinstitut och andra vetenskapliga aktörer. På detta sätt kan Finland också ansluta sig till företaget för ett europeiskt högpresterande datorsystem, EuroHPC.
Initiativprogrammet för små och medelstora företag utvidgas
Det föreslås ett tilläggsanslag på 35 miljoner euro för att utöka Finlands initiativprogram för små och medelstora företag, som inleddes 2016. När statens medfinansiering ökar förbättras de små och medelstora företagens finansieringsmöjligheter, och samtidigt främjas företagens tillväxt och internationalisering. I och med att programmet utvidgas blir det möjligt att bevilja lån för 350 miljoner euro till växande företag som inte kan erbjuda bankerna tillräckliga garantier.
Finansiering för Kvarkentrafiken
Regeringen har 2016 förbundit sig att delfinansiera trafiken i Kvarken. Vasa och Umeå städer och Region Västerbotten inleder ett investeringsprogram för att utveckla trafikförbindelserna mellan städerna och för att säkerställa trafikens kontinuitet. Investeringsprogrammet genomförs med lika stora satsningar i samarbete med de svenska parterna. Målet är bl.a. att öka trafikens energieffektivitet, att minska utsläppen och att förbättra driftsäkerheten och punktligheten i vintertrafiken.
I den andra tilläggsbudgetpropositionen för 2018 föreslås ett anslag på 10 miljoner euro för att upphandla färjetrafiktjänster i Kvarken samt för att utveckla och upprätthålla färjetrafiken. Vasa och Umeå städer och Region Västerbotten genomför ett investeringsprogram för att utveckla trafikförbindelserna mellan städerna och för att säkerställa trafikens kontinuitet. Det är meningen att bidraget ska beviljas Vasa stad under år 2018.
Avsikten är också att bevilja det planerade projektet med en hybridfärja som drivs med både biogas och flytande naturgas (LNG) 10 miljoner euro. Den nya hybridfärjan ska trafikera rutten Vasa–Umeå. Det är meningen att beslut om att bevilja projektet innovationsstöd ska fattas ännu i år.
Tilläggsanslag för transportnätet
För bastrafikledshållningen föreslås ett tillägg på sammanlagt 30 miljoner euro för att förbättra säkerheten i plankorsningar och vinterunderhållet av vägar, minska det eftersatta underhållet samt bygga viltstängsel längs riksväg 12.
Dessutom föreslås ett tillägg på 16 miljoner euro för bastrafikledshållningen för att avhjälpa det eftersatta underhållet bland annat genom broreparationer.
Projektet för att elektrifiera banavsnittet Björneborg–Tallholmen utvidgas till att omfatta även banavsnittet Tallholmen–Vetenskär inom statens bannät, vilket ökar anslagsbehovet med 4,4 miljoner euro.
Statsunderstödet för att främja gång och cykling och kommunernas kollektivtrafikprojekt föreslås ett anslag på 3,5 miljoner euro. Insatserna för att främja gång och cykling är ett led i strävan att minska utsläppen från trafiken och att verkställa klimat- och energistrategin.
Tilläggssatsningar på miljön
Med tanke på den biologiska mångfalden beviljas tilläggsfinansiering till ett belopp av 3 miljoner euro för genomförande av METSO-handlingsplanen.
Forststyrelsens naturtjänster får sammanlagt 2,45 miljoner euro bl.a. för utveckling av de digitala tjänsterna och för åtgärdande av det eftersatta underhållet.
Sammanlagt 1,26 miljoner euro beviljas med tanke på Finlands miljöcentrals flyttkostnader.
Programmet för hållbar stadsutveckling och genomförandet av projektet för digitalisering av markanvändningsbeslut beviljas sammanlagt en miljon euro.
För inledande av åtgärderna i den färska färdplanen för plast föreslås ett anslag på 500 000 euro.
Stöd till den finländska livsmedelsproduktionen
Jordbruket och livsmedelsproduktionen i Finland har lidit betydliga skador på grund av den exceptionellt torra sommaren. Regeringen underlättar lönsamhetsproblemen med ett tillägg på 7,5 miljoner euro för att trygga verksamhetsförutsättningarna för jordbruksproduktionen.
Andra justeringar
När det gäller utvecklingssamarbetet föreslås ett tillägg på 2 miljoner euro för Fonden för de minst utvecklade länderna och 2,5 miljoner euro för EU:s nödfond för Afrika.
För rehabilitering av veteraner och tjänster som tillhandahålls i hemmet föreslås ett tilläggsanslag på sammanlagt 19,3 miljoner euro, för att alla veteraner ska ha tillgång till tjänster som är avsedda för dem.
För Skatteförvaltningen föreslås 3,5 miljoner euro för investeringsutgifter för sådana flerdimensionella analysverktyg som behövs för att trygga skatteintäkterna inom plattformsekonomin.
För utgifterna för statschefsmötet mellan presidenterna Trump och Putin i juli i Helsingfors föreslås ett tillägg på 5,7 miljoner euro till polisen, Gränsbevakningsväsendet, försvarsmakten och utrikesministeriet.
För åtgärdsprogrammet Talent Boost – Tillväxt genom internationella talanger föreslås ett tillägg på sammanlagt 5 miljoner euro. Av anslaget anvisas 2,5 miljoner euro för omkostnaderna för Business Finland och 2,5 miljoner euro för att inleda regionala innovationer och försök. Tilläggen finansieras genom en överföring från momentet Offentlig arbetskrafts- och företagsservice.
Det föreslås att det till landskapens IKT-servicecenter Vimana Oy vederlagsfritt eller i form av eget kapital överlåts statsägda aktier till ett värde av högst 30 miljoner euro.
Kompetensen inom den finländska brand- och räddningsbranschen upprätthålls och stärks genom att det föreslås 1,860 miljoner euro för Räddningsinstitutets anskaffningar av materiel och teknik och för att stärka verksamheten.
För försvarsförvaltningen föreslås 7 miljoner euro för materialinköp som är nödvändiga för utbildning och beredskap.
Regeringen ökar Folkpensionsanstaltens omkostnadsanslag med 1 miljon euro för att tillgodose omkostnaderna för socialskyddsfonden för återstoden av året. I samband med att budgetpropositionen för 2019 kompletteras drar regeringen upp riktlinjer för Folkpensionsanstaltens behov av extra resurser i omkostnaderna för året därpå.
Inkomstposten höjs
Det föreslås att kalkylen över skatteinkomster höjs med 233 miljoner euro. Utvecklingen av skatteinkomsterna väntas bli positivare än väntat eftersom den ekonomiska aktiviteten har tilltagit och den privata konsumtionen har ökat. Till exempel intäktskalkylen över mervärdesskatten höjs med 104 miljoner euro och intäktskalkylen över skatten på förvärvs- och kapitalinkomster med 98 miljoner euro.
Auktionsintäkterna från utsläppsrätterna uppskattas bli 72 miljoner euro större än väntat. Det föreslås att statens inkomster av blandad natur höjs med 165 miljoner euro.
Protokollsanteckningar till tilläggsbudgeten (på finska)
Ytterligare information: Markus Lahtinen, statsministerns finanspolitiska specialmedarbetare, tfn 0295 160 404, Matias Marttinen, finansministerns specialmedarbetare, tfn 044 269 3113 och Juha Halttunen, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 050 574 0236
*) Korrigering 25.10.2018: I det andra stycket i pressmeddelandet har två tal ändrats (markerade med fet stil) så att de motsvarar den slutliga versionen av den andra tilläggsbudgetpropositionen för 2018, som statsrådet godkände vid sitt allmänna sammanträde den 25 oktober. Korrigeringen föranleds av ett tekniskt fel.