Regeringen: Finlands starka stöd till det civila samhället i Ukraina fortsätter
Finland är en av de största europeiska bidragsgivarna till Ukraina. Finland riktar omfattande stöd till landet i form av försvarsmateriel, civil materiel, humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete. Ukraina har på kort tid blivit Finlands största partnerland inom utvecklingssamarbete. Finland stöder Ukraina också som en del av Europeiska unionen.
En fungerande demokrati, en rättsstat, mänskliga rättigheter, ett levande civilsamhälle och fred är förutsättningar för en hållbar samhällsutveckling. Regeringens utvecklingspolitik stöder dessa.
Finland fortsätter sin långsiktiga människorättspolitiska linje bland annat för att främja och försvara rättigheterna för kvinnor, flickor, personer med funktionsnedsättning, ursprungsfolk, könsminoriteter och sexuella minoriteter samt andra personer i en särskilt utsatt ställning. Regeringspartierna har förbundit sig till detta i den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen, redogörelsen för internationella ekonomiska relationer och utvecklingssamarbete samt statsrådets meddelande om likabehandling.
Finland främjar målen för sin internationella människorättspolitik som en del av EU, bilateralt och i multilaterala forum.
Finland fortsätter det pågående jämställdhets- och likabehandlingsarbetet i Ukraina. Finland beaktar kvinnors och flickors rättigheter i allt utvecklingssamarbete även i Ukraina. Att stärka den sexuella och reproduktiva hälsan och de sexuella och reproduktiva rättigheterna hör också till Finlands utvecklingspolitiska prioriteringar.
Finland stöder Europarådets handlingsprogram för Ukraina. Tyngdpunkten i Finlands stöd ligger på jämställdhet mellan könen och genomförande av Istanbulkonventionen.
Stödet till Ukraina riktas med hänsyn till de mest utsatta personerna. Finland stöder det arbete som utförs av FN:s kontor för samordning av humanitärt bistånd (OCHA). Också i detta arbete beaktas jämställdheten mellan könen. OCHA stöder även kvinnoorganisationers arbete.
Finland stöder offer för sexuellt våld i samband med konflikten som en del av fonden Partnership Fund for Resilient Ukraine och genom civilsamhällesorganisationers projekt.
Senast i september beviljade Finland genom utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavios beslut fyra miljoner euro i humanitärt bistånd för att Ukraina ska klara sig över vintern. Detta stöd kanaliseras via FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) och gynnar i synnerhet kvinnor, barn, personer med funktionsnedsättning och äldre personer på hemmafronten.
Finland deltog i konferensen om Ukrainas återuppbyggnad i Berlin i juni. Motsvarande konferenser har ordnats årligen sedan 2017. Vid konferensen fokuserade regeringen särskilt på Ukrainas förväntningar på stödet från Finland, det vill säga skyddet av energiinfrastrukturen och av civilbefolkningen. I samband med mötet lades det fram fyra initiativ som gällde yrkesutbildning, jämställdhet, små och medelstora företag och hållbara kommuner. Innehållet i alla fyra initiativ är förenligt med regeringsprogrammet. Finland anslöt sig till initiativet om yrkesutbildning.
Regeringen offentliggjorde den första delen av Finlands plan för återuppbyggnaden av Ukraina i december 2023. Den andra delen av planen, som färdigställs i år, fokuserar i större utsträckning på utvecklingssamarbete och berörda aktörers deltagande i återuppbyggnaden och på användningen av Finlands medel för utvecklingssamarbete i Ukraina.
I den andra delen av återuppbyggnadsplanen kommer också att ingå ett avsnitt om att främja jämställdhet och likabehandling. Detta avsnitt bereds i samarbete mellan utrikeshandels- och utvecklingsminister Tavio och minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen, som ansvar för jämställdhetsfrågor. Vid nästa konferens om Ukrainas återuppbyggnad kommer Finland att bedöma de initiativ som läggs fram och delta i beredningen av dem i enlighet med dessa principer. Bedömningen ska också grunda sig på riktlinjerna i den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen och redogörelsen för internationella ekonomiska relationer och utvecklingssamarbete.
Mer information: Risto Artjoki, statssekreterare, tfn 09 160 220 06, statsrådets kansli
Statsrådets e-postadresser har formen [email protected].