Regeringen fortsätter beredningen av åtgärder som ska förbättra konkurrenskraften
Den svenska översättningen av pressmeddelandet publicerad 29.9.2015
Regeringen fortsätter beredningen av åtgärder som ska förbättra konkurrenskraften utifrån vad som meddelats tidigare. Att få ekonomin att växa är nödvändigt för att man ska lyckas bryta den snabba skuldsättningen inom den offentliga ekonomin och styra upp finansieringen av välfärdssamhället på hållbar grund.
Efter diskussioner har regeringen beslutat att i stället för att minska söndagstilläggen och övertidsersättningarna minska semesterpenningen med 30 procent. Bestämmelserna om åtgärderna görs dessutom tvingande genom en temporär, treårig lag.
Regeringen eftersträvar ett konkurrenskraftssprång på fem procent med hjälp av följande åtgärder:
- Trettondagen och Kristi himmelsfärdsdag blir oavlönade lediga dagar utan att den årliga arbetstiden förkortas. Om arbete inte utförs under dessa dagar kan motsvarande timmar utföras vid någon annan tidpunkt, varvid arbetet ersätts enligt det utförda arbetet. I branscher där arbete utförs alla dagar i veckan, är trettondagen och Kristi himmelfärdsdag dock inte längre sådana dagar som berättigar till ersättning för söndagsarbete, utan för dessa arbetsdagar betalas enkel lön.
- Bestämmelsen om lön under sjukledighet ändras så att den första frånvarodagen är oavlönad och att det för de åtta efterföljande sjukdagarna betalas 80 procent av den normala lönen för sjukdomstiden. Efter detta betalas lönen för sjukdomstiden enligt det kollektivavtal som ska tillämpas på arbetet.
- Semestern blir maximalt sex veckor lång. Detta innebär att de längsta semestrarna blir kortare inom den offentliga sektorn och i vissa branscher inom den privata sektorn.
- Arbetstagarna får lagstadgad rätt till semesterpenning. För att åtgärderna ska bli jämt fördelade föreskrivs det om ett maximibelopp för inte bara semesterlönen och semesterersättningen utan också för semesterpenningen. Semesterpenningen blir då cirka 30 procent lägre än vad den för närvarande är i de flesta branscher.
- Den socialskyddsavgift som privata arbetsgivare ska betala sänks med 1,72 procentenheter. Finansieringens struktur och tidtabell samt en eventuell gradering beskrivs närmare i samband med planen för de offentliga finanserna våren 2016.
Utöver de åtgärder som förbättrar kostnadskonkurrenskraften förbättrar regeringen arbetstagarnas omställningsskydd och jämnar ut kostnaderna för familjeledigheter. Omställningsskyddet förbättras vid uppsägningar av produktionsorsaker och ekonomiska orsaker.
- En arbetstagare som sägs upp från ett företag med fler än 20 anställda erbjuds inte bara lön under uppsägningstiden utan också rätt till sysselsättningsfrämjande träning. Värdet på denna träning motsvarar minst den genomsnittliga månadslönen för personalen i företaget.
- Likabehandlingen och sysselsättningen av unga kvinnor främjas genom att de kostnader som familjeledigheter orsakar arbetsgivaren jämnas ut med hjälp av en engångsersättning på 2 500 euro.
- Arbetsgivaren ska i företag med fler än 20 anställda i fortsättningen erbjuda företagshälsovård i sex månader efter uppsägningstiden.
Regeringen har för avsikt att göra bestämmelserna om de åtgärder som anges i meddelandet tvingande genom en temporär lag som är i kraft tre år.
"Det viktigaste är att skapa nya arbetstillfällen och därigenom stärka Finlands offentliga finanser", säger statsminister Juha Sipilä.
Han påpekar att arbetslösheten minskar i många av Europeiska unionens medlemsländer medan den i Finland i stället ökar.
"Denna negativa utveckling kan brytas, om vi bara modigt fattar beslut och snabbt verkställer dem i praktiken", säger Sipilä.
Regeringen lämnade ett meddelande om åtgärder som stärker konkurrenskraften till riksdagen den 28 september 2015. Riksdagen behandlar meddelandet onsdagen den 30 september 2015.
Ytterligare information: Riina Nevamäki, statsministerns politiska specialmedarbetare, tfn 040 705 2593, och Markus Lahtinen, specialmedarbetare (ekonomisk politik), tfn 0295 160 404, statsrådets kansli, samt Juha Majanen, biträdande budgetchef, tfn 0295 530 247, finansministeriet