Hoppa till innehåll

Statsminister Orpo och kommissionens ordförande von der Leyen besökte Finlands östgräns

statsrådets kansli
Utgivningsdatum 19.4.2024 12.37 | Publicerad på svenska 19.4.2024 kl. 13.04
Pressmeddelande
Statsminister Orpo och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitter i helikopterns kabin.

Statsminister Petteri Orpo och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte gränsövergångsstället i Imatra för att få mer information om situationen vid Finlands östgräns. Efter besöket i Imatra hade Orpo och von der Leyen ett enskilt möte på Villmanstrands rådhus, där de fortsatte de diskussioner som de inlett dagen innan på flyget från Bryssel till Villmanstrand efter Europeiska rådets möte.

Syftet med besöket var framför allt att göra kommissionens ordförande von der Leyen förtrogen med Rysslands instrumentalisering av migranter för att påverka Finland och med sätt att förhindra verksamheten. Statsminister Orpo och ordförande von der Leyen flög från Villmanstrand med Gränsbevakningsväsendets helikopter för att bekanta sig med gränsövergångsstället i Imatra och Pelkola gränsbevakningsstation. I närheten av gränsbevakningsstationen har i pilotfasen byggts ett cirka tre kilometer långt stängsel. Inrikesminister Mari Rantanen och Gränsbevakningsväsendet berättade om läget vid gränsen.
 
”De officiella gränsövergångsställena vid östgränsen är stängda. Vårens varmare väder ökar risken för att Ryssland hjälper människor att olagligt försöka ta sig till Finland via terränggränsen, det vill säga utanför gränsövergångsställena”, sade statsminister Orpo.
 
Under besöket berättade statsminister Orpo för ordförande von der Leyen om det lagutkast om bekämpning av instrumentaliserad inresa som regeringen bereder för närvarande.

”Jag hoppas att vi i framtiden har en EU-övergripande lösning som skyddar varje EU-land som blir föremål för instrumentaliserad inresa”, konstaterade statsminister Orpo.

Statsminister Orpo framhöll hur viktigt det också av säkerhetspolitiska skäl är att hela Finland hålls livskraftigt och bebott. Han berättade för ordförande von der Leyen om situationen i Östra Finland och om de problem som regionen lider av på grund av att gränstrafiken upphört till följd av Rysslands instrumentalisering av migranter för att påverka Finland.

”Det är viktigt att Östra Finland hålls bebott. Frågan måste beaktas i EU:s finansiering och i den kommande kommissionens program. Det var vårt viktigaste budskap till von der Leyen. Finland och de övriga angränsande staterna till Ryssland behöver stöd från unionen också till exempel för att förbättra gränssäkerheten. Det är fråga om EU:s yttre gräns och dess säkerhet”, konstaterade statsminister Orpo.

Statsminister Orpo och ordförande von der Leyen diskuterade också Finlands mål för Europeiska kommissionens strategiska agenda och säkerhetsläget i Europa.

Ytterligare information: Tuomas Tikkanen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 523 5768, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli