Statssekreterare Jukka Salovaaras öppningsanförande vid ambassadörsmötet 2024
Kära kollegor, bästa ambassadörer!
Välkommen till ambassadörsdagarna 2024. Jag uppskattar det högt att vi har denna möjlighet att träffas igen ansikte mot ansikte. Att blicka framåt mot en ny termin.
Jag vill varmt tacka er alla för ett gott arbete under det gångna året.
Det internationella systemet genomgår stora förändringar. Det präglas av oförutsägbarhet och växande risker. Samtidigt är Finland väldigt beroende av den internationella utvecklingen. Av de möjligheter och hot som följer av den. Geopolitiken står högt på agendan. Det behövs diplomati.
Påverkansarbetet på fältet hör till era viktigaste uppgifter. Chefernas rapporter som också är särskilt viktiga redogör för vad olika frågor betyder för Finland. Finlands internationella lägesbild och analysen av den bygger på ert arbete.
För ett år sedan välkomnade vi vår nya regering. Jag måste säga att arbetet startade snabbt, och vi har fått mycket till stånd under året. Det ligger bra till med de riktlinjer i regeringsprogrammet som gäller utrikesministeriet. Riktlinjerna har införts och börjat tillämpas.
I somras blev vi klara med två stora redogörelser. Statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse stakar ut den nya erans utrikespolitik.
Redogörelsen om internationella ekonomiska relationer och utvecklingssamarbete är den första i sitt slag. Redogörelsen innehåller riktlinjer för hur vi ska skapa en närmare länk mellan vår utvecklingspolitik och våra ekonomiska relationer.
Vi får höra mer om dessa i ministrarnas anföranden.
Reformen av utrikesförvaltningen enligt regeringsprogrammet har kommit in i genomförandefasen.
Utrikesministeriets nya organisation är klar och har inlett arbetet. Reformen ska stärka ledningssystemet, bidra till en mer övergripande hantering av de yttre förbindelserna och förbättra förmågan att ta i tu med nya utrikespolitiska utmaningar till exempel inom teknikområdet. Det är viktigt med ett starkt samspel.
I somras har det också fattats ett beslut om en reform av exportfrämjandet i enlighet med regeringsprogrammet. Business Finlands utlandsfunktioner blir en del av utrikesministeriet. Denna reform ska effektivisera det exportfrämjande arbetet som i fortsättningen finns under samma tak och har ett enhetligt ledningssystem. Ur statens synvinkel är det mer rationellt att vi har ett enhetligt utlandsnätverk. Exportfrämjandet står i centrum när Finland strävar efter starkare tillväxt.
Utrikesministeriet har ett stort helhetsansvar för exportfrämjandet och det är viktigt att vi lyckas med denna reform. Samtidigt vill jag säga att Business Finlands experter har sin egen plats i det nya systemet och att ni välkomnas varmt. Vi måste också komma ihåg att reformen inte innebär att exportfrämjandet sköts bara av utrikesministeriet, utan det kommer att ske i nära samarbete med näringslivet och andra partner. Exportfrämjandet är en av beskickningarnas viktigaste uppgifter.
Finlands Natomedlemskap har börjat bra, och de centrala avtal som medlemskapet förutsätter är klara, i synnerhet SOFA-avtalet om den rättsliga ställningen för Natoländernas styrkor. DCA-avtalet om försvarssamarbete med Förenta staterna har förhandlats fram och godkänts. Vi har lyckats ro i land stora projekt.
På grund läget i ambassaden i Ottawa i våras fick vi dock väldigt negativ uppmärksamhet i medierna. Varje trakasserifall är ett fall för mycket.
Det är viktigt med trivsel i arbetet och att alla kollegor känner sig trygga och väl bemötta. Ledningen kommer att fästa särskild vikt vid dessa frågor. Vi har etablerade processer för att ta itu med problemen. Och det gör vi alltid. Det här måste stå klart för alla.
Samtidigt visar undersökningarna att utrikesministeriets personal trivs och mår bra i arbetet. De närmaste chefernas ledarskap uppskattas särskilt. Men alltid finns det rum för förbättring. Trivseln i arbetet är vår gemensamma sak.
När det gäller ekonomiska frågor, finns det ingen anledning att försköna fakta. Utsikterna för de offentliga finanserna är dystra. Utrikesministeriet måste också spara pengar. Men besluten om anpassning av ekonomin ligger i våra egna händer. Och vi fattar dem med målet att värna om beskickningsnätverkets verksamhetsförutsättningar. Ute på fältet är vi som bäst.
Kära kollegor!
Som traditionen är, minns vi de ambassadörer som lämnat oss under året: Kai Granholm, Pekka J. Korvenheimo, Jukka Leino och Osmo Väinölä.
Vi reser oss för att hedra deras minne och livsverk med en tyst minut.
Tack!