Trenden inom den internationella finansieringen för utvecklingssamarbete var fallande 2024
Finansieringen för utvecklingssamarbete minskade 2024 både i Finland och globalt. Ukraina, som lider av ryska anfallskriget, är för tredje året i rad det land som fått mest utvecklingssamarbetsfinansiering av Finland.

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD publicerade i dag preliminär statistik om utvecklingssamarbetet 2024 i de länder som hör till OECD:s biståndskommitté DAC. Ukraina var fortfarande det största enskilda landet som fått utvecklingssamarbetsfinansiering. År 2024 uppgick DAC-ländernas finansiering för utvecklingssamarbete i Ukraina till sammanlagt 14,3 miljarder euro (15,5 miljarder dollar). Totalt visade den internationella finansieringen nedgång efter flera tillväxtår.
Finlands anslag för utvecklingssamarbete mindre än året innan
Finlands utgifter för utvecklingssamarbete uppgick till sammanlagt 1 302 miljoner euro 2024. Enligt preliminära uppgifter motsvarar detta 0,47 procent av Finlands bruttonationalinkomst. Det är 165 miljoner euro mindre än år 2023. Utgifterna för utvecklingssamarbete har sjunkit med 12,9 procent jämfört med 2023.
Anslaget under momentet för egentligt utvecklingssamarbete och Stöd till Ukraina som förvaltas av utrikesministeriet var 647 miljoner euro och för övrigt utvecklingssamarbete 654 miljoner euro. Till det övriga utvecklingssamarbetet hör bland annat Finlands andel av EU-budgeten och en del av utgifterna för mottagande av flyktingar.
De största skillnaderna jämfört med året innan är att landprogrammen har lagts ner och att det land- och regionspecifika utvecklingssamarbetet har minskat. Den per land fördelade finansieringen var 74 miljoner euro mindre än året innan. År 2024 blev det inte några nya utvecklingspolitiska lån eller investeringar, men Finland fick den första återbetalningen av kapital, 1,5 miljoner euro, ur Internationella finansieringsbolaget IFC:s klimatfond.
Finansiering via multilaterala organisationer och finländska civilsamhällesorganisationer, mest finansiering till Ukraina
En stor del av Finlands finansiering för utvecklingssamarbete 2024 gick via EU (339 miljoner euro), FN (252 miljoner euro) och Världsbanksgruppen (58 miljoner euro). Via finländska civilsamhällesorganisationer kanaliserades 121 miljoner euro i stöd. Detta inbegriper också humanitärt bistånd via finländska civilsamhällesorganisationer.
Till de minst utvecklade länderna har riktats uppskattningsvis 289 miljoner euro i utvecklingssamarbetsfinansiering, vilket motsvarar 0,10 procent av bruttonationalinkomsten. Summan innehåller stödet som fördelats via multilaterala organisationer.
Ukraina var fortfarande Finlands största partnerland inom utvecklingssamarbetet: utöver utbetalningarna på 34 miljoner euro har 25 miljoner euro överförts till att öka Finnfunds kapital för investeringar och lån i Ukraina. Under momentet Stöd till Ukraina i statsbudgeten har reserverats 58 miljoner euro per år. Förutom den direkta finansieringen för utvecklingssamarbete har utgifter för ukrainska flyktingar statistikförts som Finlands offentliga utvecklingssamarbete.
I utgifterna för utvecklingssamarbete ingår också humanitärt bistånd som i fjol uppgick till sammanlagt 127 miljoner euro för Finlands del. Det humanitära biståndet används för att hjälpa vid oväntade naturkatastrofer och väpnade konflikter samt för att lindra mänsklig nöd och konsekvenserna av andra kriser.
Offentligt bistånd i andra OECD- och EU-länder
Globalt uppgick det totala anslaget för utvecklingssamarbete 2024 till 212 miljarder dollar (196 miljarder euro), vilket är 7,1 procent mindre än året innan. De största finansiärerna var Förenta staterna, Tyskland, Storbritannien, Japan och Frankrike. Av de länder som är medlemmar i OECD:s biståndskommitté DAC överskred Danmark, Luxemburg, Norge och Sverige FN:s mål om 0,7 procent av BNI. I medeltal låg DAC-ländernas BNI-andel på 0,33 procent.
EU och dess medlemsländer var tillsammans de största finansiärerna av utvecklingssamarbete. De EU-länder som är medlemmar i DAC har rapporterat utgifter för utvecklingssamarbete på totalt cirka 82 miljarder euro (88,7 miljarder dollar), vilket motsvarar 42 procent av allt utvecklingssamarbete som statistikförts. Summan är 0,47 procent av bruttonationalinkomsten i de EU-länder som är medlemmar i DAC. Utgifterna minskade med 8,6 procent jämfört med 2023. I de procentandelar som beskriver ändringen i finansieringsnivån har beaktats inflationens inverkan.
DAC-ländernas utgifter för utvecklingssamarbete ökade i 10 länder och minskade i 22 länder.
Den slutliga statistiken för 2024 publiceras i slutet av 2025. I den preciseras bland annat hur stödet fördelats regionalt. BNI-andelen kan också ändras när uppgifterna om BNI preciseras.
Mer information
- Jasper Hakala, teamledare, förvaltnings- och rättsenheten för utvecklingssamarbete, tfn +358 295 350 796
- Sanna Takala, enhetschef, förvaltnings- och rättsenheten för utvecklingssamarbete, utvecklingspolitiska avdelningen, tfn +358 295 350 044
- Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@gov.fi