Hoppa till innehåll

Utnämningar av ambassadörer och sidoackreditering

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 3.5.2024 12.21 | Publicerad på svenska 3.5.2024 kl. 14.46
Nyhet

Vid föredragningen den 3 maj förordnade republikens president fem nya ambassadörer och en sidoackreditering.

Ambassaden i Astana, Kazakstan

Republikens president har förordnat utrikesrådet Janne Heiskanen till chef för Finlands ambassad i Astana från och med den 1 september 2024.

Heiskanen har arbetat vid utrikesministeriets enhet för säkerhetspolitik och krishantering, där han lett teamet för EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik sedan 2021. Före det var Heiskanen chef för Finlands förbindelsekontor i Minsk 2017–2021. Heiskanen har också annan erfarenhet från utrikesrepresentationen vid Finlands ambassader i Jakarta och Kabul.

Heiskanen har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 2009. Han har en politices magisterexamen.

Ambassaden i Aten, Grekland

Republikens president förordnade utrikesrådet Leena Pylvänäinen till chef för Finlands ambassad i Aten från och med den 1 september 2024.

Pylvänäinen övergår till tjänsten i Aten från tjänsten som chef för ambassaden i Abuja, där hon arbetat sedan 2021. Före det var hon chef för utrikesministeriets enhet för vapenkontroll 2017–2021. Hon har erfarenhet av utrikesrepresentationen från Haag, Berlin, New York och Bukarest.

Pylvänäinen har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1998. Hon har en politices magisterexamen.

Ambassaden i Pretoria, Sydafrika

Republikens president förordnade utrikesrådet Pekka Metso till chef för Finlands ambassad i Pretoria från och med den 1 september 2024.

Metso har varit chef för Finlands ambassad i Seoul, där han arbetat sedan 2020. Utöver Sydkorea har Metso också varit placerad i Ljubljana, där han var ambassadör för både Slovenien och Bosnien-Hercegovina. Vid utrikesministeriet har Metso arbetat mångsidigt med att främja politiska och ekonomiska relationer och med frågor inom mänskliga rättigheter och fredsmedling. Han har också erfarenhet av utrikesrepresentationen från Finlands ambassader i Warszawa och Oslo samt Finlands ständiga representationer i Genève och New York.

Metso började sin tjänstgöring vid utrikesministeriet 1987. Han är ekonomie magister.

Ambassaden i Sofia, Bulgarien

Republikens president förordnade utrikesrådet Kirsti Pohjankukka till chef för Finlands ambassad i Sofia från och med den 1 september 2024.

Pohjankukka har varit personaldirektör vid utrikesministeriet sedan 2020. Före det var hon chef för utrikesministeriets enhet för EU- och traktaträtt 2018–2020. Hon har erfarenhet av utrikesrepresentationen från Finlands ambassader i Köpenhamn och Wien och Finlands ständiga representation vid FN i New York.

Pohjankukka har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 2005. Före det var hon bland annat människorättsobservatör för FN i Sudan, arbetade vid kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i New York och var jurist vid Finlands Röda Kors centralbyrå. Hon är juris magister.

Foto: Oona Raivio

Ambassaden i Seoul, Republiken Korea

Republikens president förordnade utrikesrådet Jyri Järviaho till chef för Finlands ambassad i Seoul från och med den 1 september 2024.

Järviaho har varit chef för Finlands ambassad i Bangkok sedan 2020. Vid utrikesministeriet har Järviaho tidigare arbetat som bland annat personaldirektör och chef för personalenheten. Han har erfarenhet av utrikesrepresentationen från bland annat Finlands ambassad i Riga och Belgrad, där han var ställföreträdande beskickningschef, och Finlands ständiga representation i Genève, där han arbetade med frågor inom nedrustning och vapenkontroll.

Han har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1999. Han är magister i samhällsvetenskaper.

Sidoackrediteringar

Republikens president sidoackrediterade också ambassadör Tuula Yrjölä, chef för Finlands ambassad i Abu Dhabi, till Bahrain.