Hoppa till innehåll

Utrikesminister Valtonen reser till Portugal och Tyskland

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 13.5.2024 14.07 | Publicerad på svenska 13.5.2024 kl. 14.10
Pressmeddelande

Utrikesminister Elina Valtonen besöker Lissabon den 14 maj och Berlin den 15 maj.

I  Lissabon träffar minister Valtonen Portugals utrikesminister Paulo Rangel. Minister Valtonen och minister Rangel  diskuterar bland annat Rysslands anfallskrig mot Ukraina, läget i Mellanöstern, EU:s utvidgning och säkerhetspolitiska frågor. Utrikesminister Valtonen kommer också att besöka Natoinstitutionerna i Portugal.

”Portugal är en allt viktigare allierad och partner för oss bilateralt, inom EU och nu också inom Nato. Den starka transatlantiska betoningen inom Portugals utrikes- och säkerhetspolitik och landets nära relationer med bland annat länder i Afrika och Latinamerika ger oss ett väldigt intressant perspektiv i våra diskussioner”, säger minister Valtonen.

I Berlin kommer minister Valtonen att hålla ett tal om den internationella säkerhetspolitiken vid Adenauerkonferensen och delta i en panel som Tysklands delegation i Natos parlamentariska församling ordnar med anledning av Natos 75-årsdag.

”Tyskland är av stor betydelse för Finland och Europa. Det är viktigt att vi håller igång en kontinuerlig bred dialog och fördjupar våra nära samarbetsrelationer i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. De aktuella evenemangen i Berlin ger mig en utmärkt möjlighet till detta”, säger minister Valtonen.

Mer information

  • Laila Clyne, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 492 (Portugal)
  • Elisa Tarkiainen, ministerns specialmedarbetare, tfn +358 295 351 029 (Tyskland)
  • Aleksi Vakkuri, enhetschef, enheten för Central-, Väst- och Sydeuropa, tfn +358 295 350 627
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].