Utrikesministeriet bereder en öppen utlysning av programstöd till finländska civilsamhällesorganisationer 2026-2029
I januari 2025 kommer utrikesministeriet att ordna en ansökningsomgång för programstöd som får sökas av civilsamhällesorganisationer. Ansökan gäller statsunderstöd som civilsamhällesorganisationer kan ansöka för sina utvecklingssamarbetesprogram och för den humanitära verksamhet som i tillämpliga delar ingår i programmen. Det stöd som beviljas är en del av det anslag för utvecklingssamarbete som anvisats för utvecklingssamarbete och humanitär verksamhet i civilsamhällen.
Ansökningsomgången som öppnas i januari kommer att pågå i cirka sex veckor. Vid denna ansökan som genomförs i ett steg kommer ministeriet att bedöma huruvida sökandena och programförslagen uppfyller minimikriterierna och de kvalitativa kriterierna. Ansökningsomgången är öppen, men innehåller minimikriterier som gäller till exempel nivån på de statsunderstöd som organisationerna tidigare administrerat samt organisationernas kapacitet.
Programstödet till civilsamhällesorganisationer bidrar till att uppnå Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska mål
Finlands utvecklingssamarbete främjar de globala målen för hållbar utveckling och den bärande principen för hela Agenda 2030 att ingen lämnas efter i utvecklingen.
Programstödet som är en del av Finlands utvecklingssamarbete förbättrar förutsättningarna för en hållbar social utveckling, det vill säga utveckling av en fungerande demokrati, rättsstaten, de mänskliga rättigheterna och ett livskraftigt civilsamhälle. Med programstödet stärker finländska civilsamhällesorganisationer på lång sikt utvecklingsländernas aktiva och flerstämmiga civilsamhällen och samhällenas verksamhetsförutsättningar. Syftet med stödet är att systematiskt och på många olika sätt främja rättigheterna i synnerhet för kvinnor, flickor och särskilt utsatta personer.
De program som får stöd ska ligga i linje med Finlands utrikes- och säkerhetspolitik och redogörelsen för Finlands internationella ekonomiska relationer och utvecklingssamarbete. De ska också uppfylla kriterierna för offentligt bistånd (Official Development Assistance, ODA) som fastställts av OECD:s biståndskommitté (Development Assistance Committee, DAC). Ministeriet ger senare närmare information om andra avgränsningar och förutsättningar för ansökan.
Programstöd också för humanitärt bistånd i kriser
Från och med år 2026 är det också möjligt för de finländska organisationer som vid utgången av ansökningstiden har av Europeiska kommissionens generaldirektorat för humanitärt bistånd och civilskydd (DG ECHO) beviljad partnerstatus att få programstöd för humanitärt bistånd i nödsituationer. Finlands humanitära verksamhet grundar sig på internationell humanitär rätt, konventioner om de mänskliga rättigheterna och flyktingrätten. Den utgår också från de humanitära principer som fastställts av FN, det vill säga humanitet, opartiskhet, neutralitet och oberoende.
Programstöd för utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd söks samtidigt på samma ansökningsblankett. Bilagorna till ansökan kommer att skilja sig från varandra till vissa delar beroende på om det gäller utvecklingssamarbete eller humanitärt bistånd.
Organisationernas programhelheter kan stödja olika nexusverksamheter som ger en möjlighet att samordna arbetet med att förebygga kriser, utvecklingssamarbetet, fredsarbetet och den humanitära verksamheten så att det säkerställer genomslagskraften. Nexusverksamheter kan också ingå i program som genomförs av organisationer som inte har en ECHO-status och som inte beviljas finansiering för egentlig humanitär verksamhet.
Utrikesministeriet kommer att ge förhandsbesked om ansökan om programstöd, närmare ansökningsdatum, bedömningskriterierna och om de viktigaste ändringarna i stödvillkoren på sin webbplats i oktober 2024. Samtidigt ges en uppdaterad beskrivning av programstödet som finansieringsform för utvecklingssamarbete. De uppdaterade villkoren för programstödet och det humanitära biståndet ges ut i januari 2025 när utlysningen av stöd öppnar.
Separat ansökan om stöd för humanitära projekt 2025
I januari 2025 innan utlysningen av programstöd öppnar kommer utrikesministeriet att ordna en separat ansökan om understöd för civilsamhällesorganisationers humanitära projekt 2025. Besluten om statsunderstöd kommer att gälla i ett års tid eftersom understöd för humanitär verksamhet från och med 2026 söks samtidigt med ansökan om programstöd.
Utrikesministeriets enhet för det civila samhället ansvarar för programstödet och utlysningen ([email protected]).