Utrednings- och forskningsplanen till stöd för statsrådets beslutsfattande 2020 har godkänts
Statsrådet godkände utrednings- och forskningsplanen till stöd för statsrådets beslutsfattande 2020 vid sitt allmänna sammanträde torsdagen den 19 december.
Målet för utrednings- och forskningsplanen till stöd för statsrådets beslutsfattande är att säkerställa en stark och horisontell kunskapsbas som stöder det samhälleliga beslutsfattandet. Med hjälp av planen riktas utrednings- och forskningsverksamheten in på de fokusområden som är väsentliga med tanke på genomförandet av regeringsprogrammet för statsminister Marins regering.
Informationsbehoven i planen har identifierats vid ministerierna. Dessutom har en del av informationsbehoven tagits fram genom öppen samutveckling.
Planen omfattar nio fokusområden och för dem valda utrednings- och forskningsteman samt reserver för informationsbehov som fastställs senare:
- Ett ekonomiskt hållbart Finland
- Ett klimatneutralt Finland som tryggar den biologiska mångfalden samt bostadspolitiken
- Finland – större än sin storlek i världen
- Den trygga rättsstaten Finland, utvecklingen av rättsstaten samt försvarspolitiken
- Ett livskraftigt Finland, utvecklingen av transportnätet samt jordbruket
- Ett Finland där förtroende och en jämlik arbetsmarknad råder
- Ett rättvist, jämlikt och inkluderande Finland
- Kunnandets, bildningens och innovationernas Finland
- Styrningssätt
- Informationsbehov som fastställs senare
Statsrådets kansli och ministerierna med ansvar för de olika temana ansvarar för genomförandet av utrednings- och forskningsplanen i samarbete med den arbetsgrupp som samordnar statsrådets forsknings-, framsyns- och utvärderingsverksamhet. För genomförandet av planen anvisas ett anslag på 11,05 miljoner euro. Planen omfattar fokusområden och teman inklusive kostnadsförslag för utrednings- och forskningsverksamheten och anger fördelningen av berednings- och styrningsansvar.
Urvalskriterierna för de utrednings- och forskningsprojekt som upphandlas är relevans och användbarhet, projektets kvalitet, projektgenomförarnas expertis och tillräckliga resurser samt kommunikation och informationshantering. Utrednings- och forskningsprojekten upphandlas genom öppen ansökan. Ansökningsomgången inleds den 20 december 2019, och det kommer att informeras separat om detta.
Ytterligare information: Timo Lankinen, understatssekreterare, tfn 0295 160 300, statsrådets kansli