Hoppa till innehåll

Utvecklingen av EU:s rättsliga och inrikes frågor inleddes med slutsatserna från mötet i Tammerfors för 15 år sedan

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 3.11.2014 13.40
Nyhet

De slutsatser som styr rättsliga och inrikes frågor antogs för första gången under Finlands EU-ordförandeskap vid Europeiska rådets möte i Tammerfors år 1999. Utifrån slutsatserna inleddes utvecklingen av bl.a. det gemensamma europeiska asylsystemet, samarbetet mellan polismyndigheterna och de rättsliga myndigheterna samt brottsbekämpningen. Europeiska kommissionen ordnar ett jubileumsmöte för slutsatserna i Tammerfors den 4 - 5 november. Statssekreterare Marjo Anttoora håller inrikesministeriets anförande vid mötet.

Mötet i Tammerfors anses vara en betydande utgångspunkt med tanke på utvecklingen av de rättsliga och inrikes frågorna. Slutsatserna från Tammerfors gav riktlinjerna för utvecklingen av de rättsliga och inrikes frågorna under fem års tid. Utvecklingen av en gemensam asyl- och migrationspolitik påbörjades på EU-nivå. Utgående från slutsatserna började man bygga upp ett gemensamt europeiskt asylsystem, strävade efter att garantera att tredjelandsmedborgarna bemöts rättvist och likvärdigt i medlemsländerna och funderade på hanteringen av migrationsströmmar.

I slutsatserna från Tammerfors framhävdes också brottsbekämpningens alleuropeiska synvinkel. Intensifieringen av samarbetet mellan polismyndigheterna och de rättsliga myndigheterna påbörjades i synnerhet när det gäller utredningen av narkotikabrott och människohandel samt kampen mot terrorism. Också samarbetet inom kampen mot allvarlig organiserad brottslighet började utvecklas utgående från slutsatserna.

Två femårsprogram, Haagprogrammet och Stockholmsprogrammet, har utarbetats efter slutsatserna från Tammerfors och i juni 2014 fastställde Europeiska rådet de strategiska riktlinjerna för rättsliga och inrikes frågor under de kommande åren. Viktiga teman inom rättsliga och inrikes frågor är fortfarande migration, utvecklingen av polissamarbetet och gränssäkerheten, kampen mot terrorism och utvecklingen av samarbetet med tredjeländer.

Ytterligare information: överinspektör Riikka Rytkönen, tfn 029 548 8259