Hoppa till innehåll

Konstapel Reinikainen är Årets polis 2015

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 15.10.2015 10.49
Nyhet

Polisstyrelsens pressmeddelande 15.10.2015

Överkonstapel Toni Reinikainen vid polisinrättningen i Östra Finland har valts till Årets polis 2015. I Södra Savolax är han känd som konstapel Reinikainen i synnerhet bland unga på Facebook, på skolbesök och övriga evenemang. Reinikainens officiella titel är vice ledare för den förebyggande gruppen i Södra Savolax.

- I mitt arbete har jag medvetet använt min virtuella förebilds, konstapel Reinikainens, image. Även om det är mer än 35 år sedan denna figur var aktuell lever han ännu kvar i människornas minne. Och den taktik Artturi Sakari använde för att utföra polisarbetet är föredömlig. Om jag kunde vara likadan skulle jag vara en bra polisman, säger Årets polis efter utnämningen.

Polisen närvarande i vardagen

Toni Reinikainen anser det viktigt att polisen är med i vanliga människors vardag och inte bara när det händer något ovanligt eller tråkigt.

- Människorna vill se polisen i trafiken, i gatubilden och på allmänna tillställningar. Detta skapar en stark trygghetskänsla särskilt utanför stadsregionerna i avsides belägna tätorter och glesbygder, säger han.

Polisen bekant redan i årskurserna 1–6

Toni Reinikainen är närpolis på heltid. Enligt honom är det viktigt att barnen lär känna och får en positiv uppfattning om polisen redan i årskurserna 1–6. Då är det lättare att reda ut även besvärliga saker i tonåren.

- I Södra Savolax är målet att barnet träffar polisen minst tre gånger i grundskolan, dvs. ett par gånger under de första sex åren och en gång under de tre sista. Oberoende av om det är fråga om en avsides belägen skola för årskurserna 7–9 eller en enorm skola i stadskärnan är varje skola precis lika viktig, säger han.

Med de mindre skoleleverna talar Reinikainen om att slå, stjäla, om kamratskap och om trafiken. Med de större tar han bland annat upp sociala medier.

Samtalen fortsätter på nätet

Toni Reinikainen är också nätpolis. Han anser att sociala medier är ett ypperligt sätt att nå unga.

- I de sociala medierna är det naturligt att fortsätta diskussionerna efter skolbesök och andra besök. När jag på lektionen nämner att jag är nätpolis får jag ett stort antal vänförfrågningar. Det är lättare att tala om många saker, till exempel mobbning, på nätet, säger han.

Via nätet styr Reinikainen också mopedmöten och andra tillställningar som de unga själva ordnar.

Konstapel Reinikainen har inte brist på vänner: Mer än 5 000 personer har redan skickat vänförfrågan till honom på Facebook.

- Unga kan lättare nås via sociala medier än per telefon till exempel om ärendet gäller en utredning, säger Reinikainen.

Ägare av boskapsgårdar, samarbete med räddningsväsendet och jobbet som auktionsutropare

Förutom ungdomar och nätet är denna mångsidiga konstapel skicklig även på annat.

Han följer bl.a. olagliga aktivisters angrepp mot boskapsgårdar och håller föreläsningar om brottsbekämpning på bondgårdar för personer som äger boskapsgårdar. Reinikainen är kompetent att diskutera dessa frågor eftersom han utbildade sig till agrolog innan han blev polis.

Innan han blev polis arbetade han som brandman på deltid vid det dåtida brand- och räddningsverket i Kangasniemi. Han höll också kurser i primärsläckning och säkerhet vid sidan av det operativa arbetet. Han är fortfarande enhetschef på deltid vid räddningsverket i Södra Savolax.

Reinikainen är dessutom mäklare på hittegodsauktioner i S:t Michel samt huvudarrangör och speaker på Polisens dag i Södra Savolax.

- När man själv fått skapa sin arbetsbeskrivning och välja uppgifter är arbetet givande och mångsidigt. Det har aldrig varit motbjudande att vakna till en ny arbetsdag, inte ens när jag varit fysiskt trött, säger Reinikainen.

Årets polis för 40:e gången

Årets polis utsågs nu för 40:e gången. Valet görs av Helsingfors Juniorhandelskammare, Finlands Polisorganisationers Förbund och Polisstyrelsen.

Helsingfors Juniorhandelskammare är ett internationellt nätverk som vill ha ett positivt inflytande i samhället. Helsingfors Juniorhandelskammare lanserade Årets polis-projektet i Finland på 1970-talet. Idén till detta fick de från Manila.

Inrikesminister Petteri Orpos tal vid utnämningen av Årets Polis:
www.intermin.fi/fi/ajankohtaista/puheet

Mer information:
överkonstapel Toni Reinikainen, tfn 0295 455 574

Bilder av Årets polis finns på Finlands Polisorganisationers Förbund rf:s webbplats på adressen hwww.spjl.fi/medialle/kuva-_ja_logopankki