Hoppa till innehåll

Minister Vehviläinen: Idéer blir lösningar genom försök

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 9.10.2015 13.22 | Publicerad på svenska 12.10.2015 kl. 16.07
Pressmeddelande 535/2015

Regeringens beslut att främja försökskulturen genom spetsprojekt har fått många aktörer att föreslå försöksverksamhet och meddela om sin beredskap att delta i försöksverksamheten.

Enligt kommun- och reformminister Anu Vehviläinen, som ansvarar för spetsprojektet för främjandet av försökskulturen, behövs det individer och organisationer i detta arbete, som utmanar gamla handlingssätt genom ett nytt slags djärvt tänkande. Försöken erbjuder alla en möjlighet att bidra till samhällelig förändring. Minister Vehviläinen hoppas att det ska uppstå en folkrörelse som förhåller sig entusiastisk till försök.

Minister Vehviläinen ser att regeringens roll är att möjliggöra och undanröja hinder.

”Regeringen vill hjälpa det civila samhället att undanröja hinder som står i vägen för förnyade lösningar och handlingssätt i vardagen. Genom försök kan vi t.ex. ta i bruk lokala metoder för att få till stånd nya arbetstillfällen. De lokala lösningar som visar sig fungera kan utgöra exempel i större omfattning”, säger minister Vehviläinen.

Genom försöken eftersträvar man innovativa lösningar för att förbättra servicen, påskynda avvecklandet av onödig lagstiftning och byråkrati, förnya beslutsfattandet samt att främja sysselsättningen och stärka företagandet. Genom försöken är det möjligt att djärvt förnya det finländska samhället och hitta nya slags lösningar på samhälleliga problem.

Statsrådets kansli öppnade i dag, fredagen den 9 oktober, webbplatsen kokeilevasuomi.fi, som presenterar försöksverksamhet. I det inledande skedet har man för avsikt att presentera pågående försök och ge råd och hjälp vid försöksverksamhet. På webbplatsen kan man t.ex. meddela om hinder för en försöksidé. Webbplatsens innehåll och funktioner utökas när försöksverksamheten utvecklas.  Webbplatsen öppnas på svenska och engelska så snart som möjligt.

Webbplatsen kokeilevasuomi.fi

Regeringens spetsprojekt och reformer

På Twitter #kokeilevasuomi

Mer information: Tuomas Vanhanen, minister Vehviläinens specialmedarbetare, tfn 0295 530 216 (även begäran om intervju med minister Vehviläinen), finansministeriet, samt Kaisa Lähteenmäki-Smith, vetenskaplig expert, tfn 0295 160 166 och Taina Kulmala, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 160 184, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen